Σεμινάρια κατά διακίνησης ουσιών πέριξ των ΑΕΙ

Newskamatero

Αλλοι κόσμοι: Στη μία όχθη, οι πρυτάνεις μιλούσαν για τη διακίνηση των ναρκωτικών πέριξ των πανεπιστημίων και ζητούσαν αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην άλλη, τα μέλη της επιτροπής υπό τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ Νίκο Παρασκευόπουλο (την επιτροπή όρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου) έκαναν κοινωνιολογική ανάλυση του ζητήματος, προτείνοντας στους πανεπιστημιακούς να ευαισθητοποιήσουν τους φοιτητές στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Μάλιστα, ένα μέλος δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο είναι καθρέφτης της κοινωνίας και άρα έχει ανάλογα προβλήματα. «Αλήθεια, κατ’ αναλογίαν, υπάρχουν ναρκομανείς στα υπουργεία και στη Βουλή;» ήταν η σκωπτική ερώτηση πανεπιστημιακού.

Ειδικότερα, η πέμπτη, χθεσινή συνεδρίαση της «Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης», όπως ονομάζεται, ήταν διαφωτιστική για τον προσανατολισμό των μελών της. Από την πλευρά των ΑΕΙ, προσκλήθηκαν και μετείχαν οι πρυτάνεις Μανώλης Γιακουμάκης (Οικονομικό Παν. Αθηνών), Θάνος Δημόπουλος (ΕΚΠΑ), Αγγελος Κότιος (Παν. Πειραιά) και Μαρία Νικολαΐδη (Χαροκόπειο) και οι αναπληρωτές πρυτάνεις Εμμανουήλ Σαπουντζάκης (ΕΜΠ) και Θωμάς Σφηκόπουλος (ΕΚΠΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ εστίασαν στο πρόβλημα των ναρκωτικών λέγοντας ότι όπου συχνάζουν οι διακινητές εκεί τους ακολουθούν και οι χρήστες. Ως εκ τούτου, οι φορείς της πολιτείας πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτό το ζήτημα. Μάλιστα, ανέφεραν τις κατά καιρούς πιάτσες ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια: Ομόνοια, νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Εθνική Βιβλιοθήκη, Προπύλαια, πεζόδρομος Μασσαλίας, πεζόδρομος Τοσίτσα και τώρα Πεδίον του Αρεως και Μασσαλίας. Αρα, σύμφωνα με πανεπιστημιακό, η αβελτηρία ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος υποδηλώνει ότι η πολιτεία εμμέσως βολεύεται από το πανεπιστημιακό άσυλο και όποια πρόβλημα αυτό μπορεί να… «αποκρύψει».

Από την άλλη, τα μέλη της επιτροπής έκαναν κοινωνιολογική ανάλυση του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών. Ακούστηκαν, λοιπόν, από την επιτροπή αποπροσανατολιστικά ευχολόγια, όπως τα περί της ανάγκης για ευαισθητοποίηση των φοιτητών σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών, την αξιοποίηση εθελοντών για τη φροντίδα των τοξικομανών, την οργάνωση σεμιναρίων για τους εξαρτημένους! «Σαν οι φοιτητές μας να είναι οι χρήστες», όπως σχολίασε στην «Κ» πανεπιστημιακός.

«Ιδιαίτερα, επισημάνθηκε η δυσκολία που προξενείται από την ανάγκη συντονισμού δράσεων διαφορετικών ομάδων, που συμμετέχουν και συμπροσδιορίζουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον», ανέφερε η επιτροπή και μάλλον εννοούσε ότι οι τοξικομανείς-ερείπια ζωής «συμπροσδιορίζουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον», αφού το ΑΕΙ είναι καθρέφτης της κοινωνίας, όπως προαναφέρθηκε!

Οσο για τις καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων, αυτές χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τη διάρκειά τους και το εάν οι καταληψίες είναι φοιτητές ή εξωπανεπιστημιακοί. Για τις μακράς διαρκείας, από πανεπιστημιακούς προτάθηκε στα ΑΕΙ να κάνουν αστικές προσφυγές.

«Η εγκληματικότητα στα ελληνικά ΑΕΙ είναι με βάση τον πληθυσμό της χώρας αναλογικά μικρότερη σε σύγκριση με αλλού», ακούστηκε από μέλος της επιτροπής. Στρουθοκαμηλισμοί με πολιτική σφραγίδα Ν. Παρασκευόπουλου, Κ. Γαβρόγλου.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Αυξημένη αναμένεται, από σήμερα, η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω Πάσχα

Αυξημένη αναμένεται, από σήμερα, η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της εξόδου των εκδρομέων για τις εορτές του Πάσχα. Το λιμενικό σώμα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να βρίσκονται […]