ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Self test: Τι θα γίνει με τη διάθεση τους από τα φαρμακεία – Σήμερα οι αποφάσεις

1 min read

Οι αποφάσεις των φαρμακοποιών σε σχέση με τη διάθεση των self test αναμένονται σήμερα, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο οποίο θα τεθεί το αίτημα της κυβέρνησης να συνεχιστεί η διάθεση των self test από τα φαρμακεία, όπως εκφράστηκε σε σύσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών την περασμένη Τετάρτη, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία τελείωνε το περασμένο Σάββατο, 19 Ιουνίου. Η κυβέρνηση που επεξεργάστηκε και άλλα κανάλια διάθεσης, όπως τα σουπερμάρκετ, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε περιοχές όπου οι φαρμακοποιοί δε δεχθούν να διαθέσουν self test, ωστόσο ζήτησε από εκπροσώπους του ΠΦΣ να συνεχίσουν τα φαρμακεία να διαθέτουν τα τεστ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για ομάδες δικαιούχων (εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18-30 ετών, με εξαίρεση τους πλήρως εμβολιασμένους).

Η πρόθεση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι θετική, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα από το ΔΣ. Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακειών, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έχει ήδη ζητηθεί να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν τέσσερα self test μαζί σε κάθε δικαιούχο.

Εως τις 16 Ιουνίου είχαν διατεθεί συνολικά 29.936.721 self-tests και καταγράφηκαν 33.984 θετικά κρούσματα μετά από επανέλεγχο. Η στρατηγική του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου έχει συμβάλει στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self-test, ενώ για τον μήνα Ιούνιο το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 57%.

Από τις 12 Απριλίου έως και τις 16 Ιουνίου, διάστημα εφαρμογής του self-testing, παρατηρήθηκε 75% μείωση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.

Για την περιοχή της Αχαΐας όπου ο τοπικός φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self-tests, η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, με τα οποία υπάρχει συμφωνία. Το ίδιο σχέδιο θα αξιοποιηθεί και στην Αττική σε περίπτωση που ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του για τη διανομή των οικιακών τεστ. Η εφοδιαστική αλυσίδα των self-tests μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό όσων φαρμακείων επιθυμούν να τα διαθέτουν.

Οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις πολίτες έως και το τέλος Ιουνίου κάνουν κανονικά self test, ωστόσο από τον Ιούλιο θα εξαιρεθούν από το συγκεκριμένο μέτρο. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη διευκόλυνση στην καθημερινότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.