ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σεισμός Ζάκυνθος: Τρόμος από τα 6,4 Ρίχτερ – Οι σεισμολόγοι περιμένουν ισχυρό μετασεισμό (pics&Video)

1 min read

Σεισμός Τώρα – Σεισμός στη Ζάκυνθο – Όλες οι ειδήσεις: Στους δρόμους και σε ανοικτούς χώρους πέρασαν τη νύχτα τους οι κάτοικοι της Ζακύνθου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο), που προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί κατοίκων.

Iσχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την επισημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10) στη 01:54, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της Ζακύνθου, όχι όμως και τους σεισμολόγους οι οποίοι αναφέρουν ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

Ζημιές σε όλο το νησί

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτήρια σε όλο το νησί.

Η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ στην πόλη της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στο κέντρο (21ης Μαΐου). Η βλάβη αποκαταστάθηκε λίγα λεπτά μετά σε όλη σχεδόν τη Ζάκυνθο.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Κατολίσθηση βράχων παρατηρήθηκαν στην περιοχή Κρυονερίου χωρίς προβλήματα ή ατυχήματα.

Ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν αναφερθεί ενώ, όπως είναι φυσιολογικό, οι ξένοι επισκέπτες αναστατώθηκαν χωρίς όμως να παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα.

Αρκετές ζημιές υπάρχουν σε πολλά ράφια καταστημάτων από πτώση προϊόντων.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Στα Στροφάδια το καστρομοναστήρι φαίνεται να έλαβε την τελική του σεισμική επίθεση μετά την ζημιά του 1998 με σοβαρές ζημιές αλλά όλα δείχνουν ότι ο Πύργος τελικά έχει αντέξει.

Κλειστά τα σχολεία

Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Στη θάλασσα του Ιονίου το επίκεντρο

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, στην υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, 53χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 5χλμ.

Πέντε χώρες «ταρακουνήθηκαν» από το σεισμό

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μακρινές από το επίκεντρο περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ αναφορές υπάρχουν πως η δόνηση έγινε αισθητή στη Μάλτα, στη Λιβυή στον Τάραντα της Ιταλίας (437χλμ. μακριά από το επίκεντρο), καθώς και στο Δυρράχιο της Αλβανίας (432χλμ. από το επίκεντρο).

Δίνουν διαφορετικό μέγεθος

Τα γεωδυναμικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά το φαινόμενο που εξελίσσεται στην περιοχή, ενώ υπάρχουν συνεχώς διορθώσεις όσον αφορά το επίκεντρο και το μέγεθος του μεγάλου σεισμού.

Το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC) έδωσε το σεισμό στα 6,8 ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10χλμ.

720235.regional

Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS) δίνει το σεισμό στα 6,8 Ρίχτερ.

seismos zak1

Τα 6,4 Ρίχτερ δημιούργησαν τσουνάμι

Ένα μικρό κύμα τσουνάμι 20 περίπου εκατοστών δημιουργήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Forecast Weather, που επικαλείται στοιχεία τις ιστοσελίδας AmericanEarthquakes.com, τα όργανα καταγραφής κοντά στην ηπειρωτική χώρα ανιχνεύουν μεταβολές της στάθμης της θάλασσας κατά 15-20 εκατοστά.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ δύσκολο να αποβούν καταστροφικοί, ωστόσο όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα συνήθως το πρώτο κύμα τις περισσότερες φορές δεν είναι το μεγαλύτερο και ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλα, μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τσουνάμι παρατηρήθηκε στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου και της Ιταλίας.

Τσελέντης: Πιθανότατα ήταν ο κύριος σεισμός – Περιμένουμε μετασεισμό 6 Ρίχτερ

Την εκτίμηση ότι κατά 98% ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος, έκανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Όπως ανέφερε καταγράφηκαν τουλάχιστον 30 μετασεισμοί. Ταυτόχρονα προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει ένας μεγάλος μετασεισμός

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως πρέπει «να γίνει σεισμός κοντά στα 6 – 6,1 Ρίχτερ. Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει. Ο σεισμός θα γίνει τις επόμενες μέρες και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα».

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι θα καταλαβαίνουν πολλές ισχυρές δονήσεις.

Για το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική επεσήμανε ότι τα σεισμικά κύματα που φύγανε από τη Ζάκυνθο συντόνισαν τα ψηλά κτίρια.

«Θα έχουμε και άλλους μεγάλους μετασεισμούς» δήλωσε νωρίτερα στον «Αθήνα 9.84» ο κ. Τσελέντης.

«Αναμένουμε ένα μετασεισμό έως και 6 Ρίχτερ προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο και να πούμε ότι θα κλείσει ο κύκλος. Είναι ευτύχημα πάντως το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν στην θάλασσα».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσελέντης η μετασεισμική ακολουθία θεωρείται φυσιολογική και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου.

Λέκκας: «Εξαιρετικά περιορισμένες» οι ζημιές – 6,4 Ρίχτερ το μέγεθος

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ,  είπε πως «το μέγεθος του σεισμού επαναπροσδιορίσθηκε στους 6,4 βαθμούς τελικά. Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Ευτυχώς η απόσταση είναι μεγάλη. Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.

«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

Τέλος, σημείωσε πώς ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές. Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Σποραδικές και μεμονωμένες οι ζημιές».

Νωρίτερα, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» εκτίμησε πως ο σεισμός που αναστάτωσε σχεδόν όλη την Ελλάδα ήταν ο κύριος.

Στη συνέχεια δήλωσε πως δεν έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις κτηρίων στη Ζάκυνθο, αλλά υπάρχει γενικευμένη διακοπή ρεύματος.

«Έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό», πρόσθεσε.

Χουλιάρας: Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 01:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες, κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου.

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί στη Ζάκυνθο

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτήρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού, αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Υλικές ζημιές στον Πύργο Ηλείας

Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας είχαν καταγραφεί λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Ζακύνθου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι τοποθετημένος στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς.

FSK.active

Βίντεο από ionian channel, Zante News Time

Ο προσεισμός των 5,1 Ρίχτερ

Πριν τα 6,4 Ρίχτερ, προηγήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10) στη 01:22, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού EMSC), στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.

720229.regional

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ. σύμφωνα με το EMSC.

Η αυτόματη προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών που δίνει το σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 4χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, 55χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι τοποθετημένος στη Λιθακιά Ζακύνθου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.