ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σεισμός στην Τουρκία και Συρία Τραγωδία δίχως τέλος Ξεπερνούν τους 28.100 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμού

2 min read

Ξεπερνούν τους 28.100 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας που έπληξαν μεγάλες περιοχές της νοτιοανατολική Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρμόδιο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αριθμός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, καθώς οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα ολοένα και λιγοστεύουν,

Ο κ. Γκρίφιθς βρέθηκε στην πόλη Καχραμάνμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 24.617 πολίτες στην Τουρκία και σε άλλους 3.547 στη Συρία, ή συνολικά σε 28.191 ανθρώπους, κατά τα πιο πρόσφατα, ακόμη προσωρινά δεδομένα από τις δυο χώρες.

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τον απολογισμό των θυμάτων, πάντως είίμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο κ. Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», πρόσθεσε.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, εν μέσω του κρύου που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.

Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.

Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.

«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε ακόμη χθες Σάββατο ο κ. Γκρίφιθς σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επισκέφθηκε το Χαλέπι στη Συρία και χαρακτήρισε την καταστροφή «σπαραξικάρδια».

Θαύματα στα ερείπια

Την ίδια ώρα τα μικρ΄΄α θαύματα στα ερείπια συνεχίζονται… Διασώστες ανέσυραν ζωντανό από τα συντρίμμια 35χρονο Μουσταφά στην τουρκική επαρχία Χατάι, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας. Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό. «Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε ‘βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία’», πρόσθεσε.

Το Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να επιδίδονται σε λεηλασίες στην Αντάκια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».

Αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών. «Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».

Σε κάθε περίπτωση οι συνεχείς διασώσεις αναπτερώνουν το ηθικό των σωστικών συνεργείων και προσφέρουν ελπίδα τους τσακισμένους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, καταγράφει τις τελευταίες διασώσεις ανθρώπων, που ανασύρθηκαν ζωντανοί έπειτα από 150 και πλέον ώρες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα στα συντρίμμια.

Ομάδες διάσωσης από όλο τον κόσμο αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο για να σώσουν ζωές, σε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, την ώρα που οι νεκροί ξεπερνούν τους 28.100.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, καταγράφει τις τελευταίες διασώσεις ανθρώπων, που ανασύρθηκαν ζωντανοί έπειτα από 150 και πλέον ώρες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα στα συντρίμμια.

Ένα μωρό 7 μηνών διασώθηκε στην Αντιόχεια, μετά από 140 ώρες.

Μια έγκυος γυναίκα και ο αδερφός της ανασύρθηκαν από τα ερείπια του κτηρίου που κατέρρευσε από ομάδες διάσωσης αφού είχαν εγκλωβιστεί για 140 ώρες.

Η 13χρονη Έσμα Σουλτάν, ανασύρθηκε από τα ερείπια στο Γκαζιαντέπ από ομάδες διάσωσης μετά από πάνω από 140 ώρες.

Ένας 17χρονος έφηβος σώθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Αντιγιαμαν από τουρκικές, πακιστανικές και βιετναμέζικες ομάδες διάσωσης, μετά από περισσότερες από 138 ώρες που παρέμενε θαμμένος στα συντρίμμια.

Στο Καχραμανμάρας, ένα ζευγάρι σώθηκε από τα συντρίμμια του κτηρίου μαζί με τον γιο τους μετά από 138 ώρες. Ένα άλλο ζευγάρι, ο Αμπντουλκερίμ και η Σένα Νανού, διασώθηκαν από τα συντρίμμια ενός τετραώροφου κτηρίου μετά από 138 ώρες κάτω από τα ερείπια.

Η Σενγκούλ Καραμπατσάκ, 4 ετών, και ο πατέρας της ανασύρθηκαν από τα ερείπια στην περιοχή Islahiye του Γκαζιαντέπ έπειτα από περίπου 132 ώρες.

Η 6χρονη Αϊσέ διασώθηκε στο Καχραμανμαράς από τουρκικές και αζερικές ομάδες μετά από 129 ώρες. Ο δεκαεξάχρονος Καμιλτσάν Αγκντάς διασώθηκε επίσης στην ίδια επαρχία μετά από 119 ώρες.

Η Ιρέμ Μπαγκριατσίκ, ένα 7χρονο κορίτσι, διασώθηκε επίσης στο Μπελέν της επαρχίας Χατάι μετά από μέρες κάτω από τα ερείπια. Μια μέρα νωρίτερα η μητέρα της Χαλιμέ, 27 ετών, είχε διασωθεί από το ίδιο κτήριο. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν επίσης τα πτώματα των δύο αδελφών της.

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, διασώθηκαν από τα ερείπια μετά από 129 ώρες στην περιοχή Νουντράγκι της επαρχίας Γκαζιαντέπ. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν επίσης μια γυναίκα από τα ερείπια στο Νουντράγκι.

Στην επαρχία Αντιγιαμάν, οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν τη Ζέλιχα, ένα 10χρονο κορίτσι, από τα ερείπια μετά από 128 ώρες. Τα σωστικά συνεργεία έσωσαν επίσης τον 72χρονο Καζίμ Καγιά από την κατάρρευση κτηρίου στο Αντιγιαμαν μετά από μέρες στα συντρίμμια.

Δύο νεαρά αδέρφια, ο 12χρονος Σουάντ και ο 14χρονος Σαμπάχ Χαμπάς, καθώς και ο θείος τους Μουχάμεντ διασώθηκαν από τα ερείπια στην επαρχία Χατάι 128 ώρες μετά τους σεισμούς.

Άκαρπες οι έρευνες για την 24χρονη αθλήτρια

Ωστ΄όσο, δυσάρεστα ήταν τα νέα από την επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ, καθώς δεν βρέθηκε ίχνος ζωής από την 24χρονη αθλήτρια παρά την ολονύκτια προσπάθεια για τον εντοπισμό της.

Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν για την ανεύρεση της νεαρής αθλήτριας που φέρεται να έστειλε SMS μέσα από τα χαλάσματα πολυώροφου κτιρίου στην Αντιόχεια, μέσα στα οποία παγιδεύτηκε μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου και όλο το βράδυ.

Δυστυχώς, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στα συντρίμμια δεν βρέθηκε ίχνος ζωής από την 24χρονη. Η ΕΜΑΚ ολοκλήρωσε τις έρευνες και αποχώρησε από το σημείο και πλέον συνεχίζει το ειδικό τμήμα διασωστών της τουρκικής αστυνομίας.

Η ελληνική διασωστική αποστολή βρέθηκε στο σημείο λίγο πριν τις 16:00 του Σαββάτου μαζί με άλλες 4 διεθνείς αποστολές, μεταξύ των οποίων, μία από τη Βραζιλία και δύο από την Τουρκία.

Οι προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση της νεαρής αθλήτριας του βόλεϊ, συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, καθώς ο αδερφός της κοπέλας είχε ζητήσει από την ελληνική ομάδα να επιμείνει.

Η 24χρονη Γκιοσντέ Οζτούρκ, φέρεται να έστειλε μήνυμα στην τουρκική ομάδα διάσωσης από το σημείο όπου είναι εγκλωβισμένη.

24ΧΡΟΝΗ

Οι αποστολές έκαναν κάθετες διεισδύσεις σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά , ενώ μέλη των τουρκικών συνεργείων ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους πως από τα γεώφωνα τους εντόπισαν φωνές μέσα από τα ερείπια.

Στην ελληνική αποστολή επιχειρούσαν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος και 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.