ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σεισμός στην Εύβοια: Πάνω από 100 μετασεισμοί «Αχαρτογράφητη» η περιοχή, λένε οι σεισμολόγοι

1 min read

Μια πλούσια δραστηριότητα με πάνω από 100 μετασεισμούς μετά τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης και αυτή των 5 Ρίχτερ το βράδυ της ίδιας ημέρας καταγράφεται στη Νότια Εύβοια, με τους κατοίκους να παραμένουν ανήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου.

Με δεδομένο ότι η περιοχή δεν ήταν από τις «ύποπτες», οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι προέχει η παρακολούθηση του φαινομένου τις επόμενες ημέρες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ετοιμάζονται για μια δεύτερη νύχτα αγωνίας.

Αν και οι ζημιές στα σπίτια δεν ήταν σοβαρές, πολλοί έμειναν ξάγρυπνοι την Τρίτη προς την Τετάρτη και άλλοι κοιμήθηκαν και στα αυτοκίνητά τους.

Περίπου δέκα σπίτια έχουν μικρές ζημιές, ενώ ρωγμές έχει το νηπιαγωγείο στους Ζάρακες όπου φοιτούν 12 παιδιά. «Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η νηπιαγωγός, Ευδοκία Σαραντάρη, που πρόσθεσε ότι το κτίριο θα ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια πριν επιστρέψουν τα παιδιά.

Οι επιστήμονες συστήνουν πάντως στους κατοίκους να αποφεύγουν τα πετρόκτιστα παλιά κτίσματα, και όσα έχουν υποστεί ρωγμές, αλλά και τις συναθροίσεις.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι επισημαίνουν αφενός ότι η μετασεισμική ακολουθία χρειάζεται παρακολούθηση, γιατί η περιοχή είναι αχαρτογράφητη και το ρήμα που έδωσε τις δύο μεγάλες δονήσεις ως σήμερα άγνωστο.

Επιπλέον ζητούν από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, περισσότερο αποφεύγοντας χώρους όπου συγκεντρώνεται πλήθος για να μην έχουμε σκηνές πανικού έπειτα από νέο σεισμό.

«Περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε καθησυχαστικά ότι «η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ».

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς κάποια εκτίμηση, ιδίως σε τέτοια μεγέθη, για μια περιοχή άγνωστη.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, «υπάρχει μια ακολουθία που είναι σε πλήρη εξέλιξη και κατά συνέπεια θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, καθώς δεν ξέρουμε αυτήν τη στιγμή τα ρήγματα της περιοχής και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα».

Ο κ. Παπαζάχος τονίζει ότι «>ακόμα όμως κι αν εξελιχθεί όπως εξελίσσεται, θα έχει έντονη μετασεισμική ακολουθία και σε μια περιοχή όπου τα σπίτια δεν είναι τα πλέον κατάλληλα. Λόγω χαμηλής σεισμικότητας οι κάτοικοι δεν είναι εξοικειωμένοι, οι επιπτώσεις θα είναι πιο δυσμενείς».

Ερωτηθείς σχετικά για το αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,5 – 6 Ρίχτερ>, ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι «αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Για αυτό τονίζουμε ότι θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο και να κινηθούμε με βάση αυτό. Το χειρότερο σενάριο μπορεί να είναι ότι το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί με κάποιον ισχυρότερο σεισμό, υπάρχει αυτή η μικρή πιθανότητα», αναφέρει.

«Μιλάμε για μια δύσκολη περιοχή και ένα φαινόμενο πολύ ζόρικο. Η περιοχή είναι άγνωστη, τα ρήγματά της δεν είναι μελετημένα, ούτε υπάρχουν μεγάλα ρήγματα και η σεισμική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή. Δεν θα μπορούσε κάποιος να ήταν “ψιλιασμενος” για αυτήν την περιοχή», σημειώνει.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.