ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

3 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σεισμός στην Εύβοια: Δεν αποκλείεται ένας ισχυρός μετασεισμός – Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 24 σπίτια

1 min read

Ανησυχία επικρατεί για την Εύβοια και περισσότερο για την περιοχή των Ψαχνών, όπου σημειώθηκε την Τετάρτη ο δυνατός σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζήτησε εκ νέου συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής, με την πιθανότητα για έναν ισχυρό μετασεισμό να μην αποκλείεται.

Ειδικότερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε εκ νέου τη σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του φαινομένου.

«Σύμφωνα με τα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής, η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών περιλαμβάνει, εκτός από τον χτεσινό σεισμό μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ, περισσότερους από 100 σεισμούς με μέγιστο μέγεθος το 3,5» κατά την ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως τονίζεται, «η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού».

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα. Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Εύβοια - σεισμός
Εύβοια – σεισμός

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών – Μη κατοικήσιμα 24 σπίτια

Την ίδια ώρα, συνεργεία μηχανικών του υπουργείου Υποδομών μαζί με μηχανικούς των δήμων, της περιφέρειας Στερεάς, αλλά και μηχανικούς που διέθεσε το ΤΕΕ έχουν μέχρι στιγμής κάνει 81 αυτοψίες σε διάφορα σπίτια τόσο στα Ψαχνά και στη γύρω περιοχή, όσο και στη Χαλκίδα.

Στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά έγιναν 73 αυτοψίες. Από αυτές 24 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινο χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα 49 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα και είναι κατοικήσιμα.

Από τα 24 σπίτια στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων που έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα τα 21 είναι κατοικίες και τα υπόλοιπα τρία είναι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι.

Σε ό,τι αφορά τη Χαλκίδα έχουν γίνει 8 αυτοψίες από τις οποίες μόνο μία οικοδομή χαρακτηρίστηκε μη κατοικήσιμη με κίτρινο χρώμα όλες οι υπόλοιπες 7 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα.

Σημειώνεται πως στο σύνολό τους υπάρχουν μικροφθορές σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά.

Συγκλονιστικό βίντεο από το «χτύπημα» του σεισμού

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και δυσκολεύεται να αποφανθεί εάν ήταν ο κύριος σεισμός, ένα νέο βίντεο από τον σεισμό της 28ης Δεκεμβρίου έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στο βίντεο που παρουσιάζει το EviaZoom.gr, κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν πλάνα από μαγαζιά και σπίτια τη στιγμή του σεισμού.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.