ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος με τον κορονοϊό – Οι αντοχές του Ε.Σ.Υ. «στερεύουν»

1 min read

Για άλλη μια ημέρα η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας αποτυπώνεται στην δραματική αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και στην ασφυκτική πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι ΜΕΘ όλο και λιγοστεύουν.

Ειδικότερα, 549 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ συνολικά 4.400 είναι οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα. «Ασφυξία» επικρατεί στις ΜΕΘ, με πληρότητα στο 86% στην επικράτεια, στο 99% στη Βόρεια Ελλάδα και στο 81% στην Αττική.

Όσον αφορά την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.388 νέα κρούσματα κορονοϊού και άλλους 84 θανάτους ασθενών.

Στα όριά του το Ε.Σ.Υ.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την πορεία της πανδημίας, καθώς εντείνεται η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, με τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι αντοχές του ΕΣΥ «στερεύουν», αν και παρουσιάζεται μία σχετική σταθεροποίηση στα κρούσματα αλλά και στις εισαγωγές στα νοσοκομείαπερίπου 400 την ημέρα. Η πίεση εξακολουθεί να είναι ασφυκτική, ο ιός έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλη την επικράτεια και το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχίσει το Σύστημα Υγείας να παρέχει τη φροντίδα που πρέπει στους ασθενείς.

«Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα. Θα μοιραστώ τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα δουλεύουν» δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Κινητά στρατιωτικά νοσοκομεία

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για τη διαμόρφωση της Κινητής Υγειονομικής Μονάδας Εκτάκτων Αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα ριχτεί στη μάχη αντιμετώπισης του κορονοϊού εφόσον χρειαστεί.

«Το νοσοκομείο αυτό το κινητό δημιουργείται για κάποια πολύ δύσκολη κατάσταση και στο πλαίσιο του σχεδιασμού που πάντα οι ένοπλες δυνάμεις έχουν, εξετάζοντας και προγραμματίζοντας την επόμενη μέρα» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο. Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί – εφόσον απαιτηθεί – ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορονοϊό εντός του νοσοκομείου.

Σκηνές έχει στήσει ο στρατός έξω από το νοσοκομείο Βόλου.
«Η λειτουργία τους θα είναι να κάνουν τεστ και εισαγωγές» είπε ο νευροχειρουργός Νίκος Χαφτούρας. Επισήμανε ότι οι ασθενείς είναι 110 και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πού να τους βάλουμε».

Ουδείς άτρωτος

Στη Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε. Στις ηλικιακές ομάδες 40 – 65 και άνω των 65 υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση.

Την δραματική αύξηση στους άνω των 65 και την πίεση στο Σύστημα Υγείας επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Iατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Βοηθήστε μας για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε. Ένας στους δυο στις ΜΕΘ θα πεθάνει, καταλάβετέ το» είπε ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης.

Το «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε την εφημερία χωρίς καμία κλίνη άδεια σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δεν είναι το μόνο. Οι γιατροί θα επιχειρήσουν να αποσωληνώσουν έναν 50χρονο που πηγαίνει καλύτερα, ενώ θα αναπτυχθούν ακόμη δύο κλίνες ΜΕΘ, σε κλινικές αίθουσες.

Ολοένα και περισσότεροι νέοι ηλικίας απο 18 – 39 ετών νοσούν από κορονοϊό, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που χάνουν τη μάχη με τη ζωή, όπως ένας 25χρονος από τις Σέρρες.

Προτεραιότητα η ασφάλεια

Τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες 10 κρίσιμες ημέρες θα δείξουν το δρόμο για την άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων.

Ο ιός, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πέρασε στις αρχές Νοεμβρίου από την ομάδα των 20άρηδων και 30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές. Η οικογένεια έχει γίνει όχημα της διασποράς, τονίζουν και απευθύνουν έκκληση για περιορισμό των επαφών.

«Σε κάποιες περιοχές υπάρχει χαλάρωση. Δεν είναι στιγμή για τις όποιες εκπτώσεις» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη: Στα όριά τους τα νοσοκομεία – Συναγερμός σε ίδρυμα χρόνιων παθήσεων με 60 κρούσματα

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, με τα νοσοκομεία να ξεκινούν εφημερία χωρίς κενές κλίνες εντατικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Παπαγεωργίου» γέμισαν και οι 44 κλίνες ΜΕΘ.

Τουλάχιστον 60 ηλικιωμένοι διαγνώστηκαν θετικοί στον φονικό ιό σε ίδρυμα χρόνιων παθήσεων, ενώ μία 46χρονη νοσηλεύτρια έχασε τη ζωή της από την Covid-19. Ο κορονοϊός προκάλεσε το θάνατο και μίας 52χρονης νοσηλεύτριας του Νοσοκομείου Δράμας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστράτευση ιδιωτών ιατρών

Ακόμη και η επιστράτευση ιδιωτών ιατρών είναι στο τραπέζι, εφόσον χρειαστεί, να στηριχθεί το ΕΣΥ και οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Στο προσκλητήριο ανταποκρίνονται και βουλευτές γιατροί.

Την επίθεση που δέχεται το ΕΣΥ από την πανδημία και τις προσπάθειες να κρατηθεί όρθιο μέσα σε δύσκολες συνθήκες επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα.

«Η χώρα, σε συνθήκες πολέμου, αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση σαν να έχει μία υγειονομική Περιφέρεια και κατανέμει τις δυνάμεις της έτσι, ώστε να κερδίσει τον πόλεμο αυτό» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, απογοητευτική ήταν η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην έκκληση για ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς μόνο 8 εξέφρασαν την πρόθεσή της να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Την ίδια ώρα, γιατροί – βουλευτές ζητούν να αφήσουν για λίγο τα έδρανα και να μπoυν στον «πόλεμο» κατά του κορονοϊού.Πρώτος ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, πνευμονολόγος.

«Θεωρώ πως η θέση μου είναι μαζί με τους συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στις δημόσιες μονάδες υγείας της Λάρισας» δήλωσε ο κ. Λαμπρούλης.

Άλλοι δύο βουλευτές, από τη ΝΔ, ο Κώστας Μπλούχος (Δράμα) και ο Χρήστος Κέλλας (Λάρισα) έχουν υποβάλει αίτημα να τους επιτραπεί να προσφέρουν ως γιατροί.

Έτοιμο να προχωρήσει και στην επίταξη ιατρικού προσωπικού εμφανίζεται το υπουργείο Υγείας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Το ΕΣΥ κρατά τη χώρα όρθια. Επίταξη τώρα γιατί τώρα χρειάστηκε και θα πάρουμε και άλλα μέτρα και επιτάξεις αν χρειαστεί και σε άλλους νομούς» υπογράμμισε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η κυβέρνηση ούτε μπορεί αλλά ούτε θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφτηκε το νοσοκομείο «Γεννηματάς» και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία σε δαπάνες για το ΕΣΥ, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η χώρα χρειάζεται αυτή την κρίσιμη στιγμή μια κυβέρνηση που να μπορεί και κυρίως να θέλει να στηρίξει το Σύστημα Υγείας, ακόμα και τούτη την ώρα να είναι έξω από τη μάχη τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που παραμένουν καθαρά από Covid και νοσηλεύουν μονάχα άλλα περιστατικά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2021 καταγράφει αύξηση των δαπανών για την Υγεία.

Οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας αυξήθηκαν κατά 788 εκατ. ευρώ το 2020, σε σχέση με το 2019 (αύξηση περίπου 20%). Σχεδόν το σύνολο της αύξησης (786 εκατ. ευρώ) οφείλεται σε δαπάνες σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Η κυβέρνηση στη διαχείριση του δευτέρου κύματος της πανδημίας απέτυχε. Άφησε το ΕΣΥ στην μοίρα του» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

«Η κυβέρνηση που είχε όλο το χρονικό διάστημα να θωρακίσει το σύστημα ώστε να ανταποκριθεί επιτυχώς στο δεύτερο κύμα, όχι μόνον ολιγώρησε αλλά χαρακτήριζε «πεταμένα λεφτά» τις απαιτούμενες δαπάνες που θα έσωζαν ζωές», υποστήριξε η Ελληνική Λύση.

«Σήμερα, η τίμια καταγραφή της κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας θα θύμιζε πολεμικό ανακοινωθέν. Ανταποκρίσεις από μέτωπο όπου οι άνθρωποι του ΕΣΥ ρίχνονται χωρίς τα απαραίτητα πολεμοφόδια» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Να μεταφέρουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από επικοινωνία που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Ουρές για rapid test στον Προμαχώνα

Τεστ ταχείας ανίχνευσης διενεργεί ο ΕΟΔΥ από το μεσημέρι της Δευτέρας σε όλους τους οδηγούς που εισέρχονται στη χώρα. Στο τελωνείο του Προμαχώνα τα οχήματα σχημάτισαν ουρές χιλιομέτρων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.