ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Δεκεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σε πλήρη εξέλιξη ο ενεργειακός πόλεμος – Μόσχα και Ριάντ μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου στον OPEC+ έως 2 εκατ. βαρέλια

1 min read

Προς αύξηση στις τιμές του πετρελαίου προσανατολίζεται η Σαουδική Αραβία στην επικείμενη συνάντηση του OPEC+ στη Βιέννη, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας, η οποία πρόκειται να εξοργίσει τις ΗΠΑ αλλά και ενισχύσει τη Ρωσία.
Πιο αναλυτικά, το Ριάντ, η Μόσχα και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου πρόκειται να ανακοινώσουν βαθιές περικοπές…
Το μέγεθος της περικοπής δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πιέζουν για μειώσεις 1-2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα ή περισσότερο – οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν σταδιακά σε διάστημα αρκετών μηνών.
Η κίνηση πιθανότατα θα πυροδοτήσει αντίμετρα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης απελευθέρωσης πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου της χώρας, ανέφεραν οι αναλυτές.
«Αυτή δεν είναι η Σαουδική Αραβία του παρελθόντος και οι ΗΠΑ ίσως ήταν λίγο αργές ή απρόθυμες να αναγνωρίσουν τον ρόλο της σε θέματα ενέργειας», δήλωσε ο Raad Alkadiri, αναλυτής του Eurasia Group.
Tα μέλη του OPEC θέλουν υψηλότερες τιμές και, όπως έχουν δηλώσει, πρόκειται να τις επιδιώξουν, ακόμα κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αντίδραση από τις ΗΠΑ»
Η συνεδρίαση των μελών του OPEC και άλλων παραγωγών συνεκλήθη βεβιασμένα στα κεντρικά γραφεία του καρτέλ στη Βιέννη, με τους υπουργούς να σπεύδουν στην αυστριακή πρωτεύουσα για αυτό που οι αναλυτές χαρακτήρισαν «πιο σημαντική συγκέντρωση εδώ και χρόνια».
Ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος της Ρωσίας, Alexander Novak, αναμένεται να παρευρεθεί και θεωρείται ότι θα υποστηρίξει μια σημαντική μείωση της παραγωγής, με το πετρέλαιο να τυγχάνει διαπραγμάτευσης με μεγάλο discount καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν μειώσει τη ζήτηση.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι περικοπές θα γίνουν από την υπάρχουσα παραγωγή και όχι από τα επίπεδα ποσοστώσεων που ορισμένες χώρες μέλη του ΟPEC+ δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης και υποεπένδυσης.
Σε κάθε περίπτωση, μια περικοπή της τάξεως των 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές, οι οποίες «έπεσαν» το καλοκαίρι.

Αύξηση…

Βέβαια, οι τιμές παραμένουν υψηλές με βάση την προϊστορία και, με την πιθανότητα μεγάλης μείωσης της παραγωγής να γίνεται σαφής, το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, αυξήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη — 7% από το Σαββατοκύριακο.
Οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, και των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου καταναλωτή στον κόσμο, λαμβάνουν χώρα καθώς αναλυτές προειδοποιούν για έναν παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τόσο το Ριάντ όσο και η Μόσχα έχουν εντείνει την επιδίωξή τους για περικοπές παραγωγής προκειμένουν να ανακόψουν την πτώση των τιμών, οι οποίες υποχώρησαν από τα περίπου 120 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιουνίου – πτώση που έπληξε τα ρωσικά κρατικά έσοδα.  
Οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο για να μειώσουν τη χρηματοδότηση του στρατού της, καθιστώντας τη συνεχιζόμενη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με τη Μόσχα πηγή έντασης μεταξύ του Ριάντ και του Λευκού Οίκου.
Η Helima Croft, πρώην αναλύτρια της CIA και επικεφαλής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, είπε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να στρέψει την προσοχή της στη διατάραξη των αγορών πετρελαίου, έχοντας ήδη περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Πιστεύουμε ότι έρχονται περισσότερες ασύμμετρες, αποδιοργανωτικές ενέργειες καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα», λέει η Croft.
Επισημαίνεται πως «Οι παραγωγοί του OPEC+ ανησυχούν ότι το ανώτατο όριο τιμών που σχεδιάζεται μόνο για τη Ρωσία θα μπορούσε να γίνει προηγούμενο για ευρύτερη χρήση έναντι άλλων παραγωγών», δήλωσε ο Bob McNally, επικεφαλής του Rapidan Energy Group και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου George W Bush.
Ο Amin Nasser, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Saudi Aramco υποστήριξε ότι η αγορά επικεντρώθηκε υπερβολικά στον αντίκτυπο της ζήτησης μιας πιθανής ύφεσης και όχι στους περιορισμούς της τρέχουσας προσφοράς.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.