Σε περιπέτειες τα μακεδονικά προϊόντα μετά τις Πρέσπες

Newskamatero

Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι μόλις 24 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει τα μακεδονικά προϊόντα τους σε ευρωπαϊκό και δύο σε διεθνές επίπεδο.

Σε «εφιάλτη» εξελίσσεται η συμφωνία των Πρεσπών για εκατοντάδες επιχειρηματίες της Μακεδονίας. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών κύρωσης και από τα δύο μέρη, οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι αυτό που θεωρούσαν ως αυτονόητο, δηλαδή τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της σε εμπορικές ονομασίες και προϊόντα, τίθεται πλέον και επίσημα υπό αμφισβήτηση.

Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει τα πάνω – κάτω σε πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, δημιουργεί νέα δεδομένα, βάζει σε (πολυέξοδους) μπελάδες τους ιδιοκτήτες και αναμένεται να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα ενός αέναου δικαστικού αγώνα για το αυτονόητο, δηλαδή την κατοχύρωση της λέξης «Μακεδονία»! Την ίδια ώρα, οι Σκοπιανοί αποδεικνύονται εξαιρετικά… προσαρμοστικοί και ευφάνταστοι βγάζοντας στην αγορά προϊόντα με παραπλήσια ονομασία της «Μακεδονίας» και του «Μακεδονικού», όπως… «Μακεδών»!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο τίτλος «Μακεδονία/Μακεδονικός» χρησιμοποιείται στην επωνυμία 182 επιχειρήσεων όλων των κλάδων και από 39 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, ενώ σε 4.000 ανέρχονται οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τον όρο για τα προϊόντα τους.

Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι μόλις 24 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει τα μακεδονικά προϊόντα τους σε ευρωπαϊκό και δύο σε διεθνές επίπεδο. Πρωτοβουλία για να στηρίξει τα μέλη του στην κατοχύρωση του ονόματος και των προϊόντων του είχε αναλάβει από το περασμένο καλοκαίρι ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, μόλις… 12 (!) από τα συνολικά 420 μέλη ζήτησαν βοήθεια.

Από αυτά, τα οκτώ προχώρησαν την πολύχρονη διαδικασία της κατοχύρωσης του ονόματος. Βέβαια, από τον ΣΒΒΕ ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν και τα 420 μέλη του τη λέξη Μακεδονία ή μακεδονικά προϊόντα.

Κατά παράδοξο τρόπο, οι Ελληνες επιχειρηματίες τηρούν ακόμη στάση αναμονής στο συγκεκριμένο θέμα. Ορισμένοι θέλουν να δουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα και ορισμένοι δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της κατοχύρωσης.

«Προσπαθούμε να βρούμε τα χρήματα που απαιτούνται.Μας ρώτησε η κυβέρνηση αν τα έχουμε; Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία των Πρεσπών; Ηταν δική μας υποχρέωση να προχωρήσουμε σε κατοχύρωση;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του αγροτικού οινοποιητικού συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ και επικεφαλής του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης.

Με πόνο παραδέχθηκε ότι για να κατοχυρώσει τις έντεκα ετικέτες με τη λέξη «Μακεδονικό» που εμφιαλώνει η ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ θα απαιτηθούν περισσότερα από 20.000 ευρώ.

Δημοσίευση στα Social Media

Next Post

Τα μυστικά των αναδρομικών και όλο το παρασκήνιο στο ΣτΕ

Μπορούν οι δικαστές να ξεπεράσουν τον «σκόπελο» της προηγούµενης απόφασης της Ολοµέλειας (2287/2015) του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγµατικές τις περικοπές που έγιναν µε νόµο του 2012 στις συντάξεις; Μπορούν να αντιµετωπίσουν διαφορετικά τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία δηµοσίους υπαλλήλους; Πώς θα υπερβούν τις σκέψεις που έκαναν οι συνάδελφοί τους […]