ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σε «κλοιό» πιέσεων η Άγκυρα: Μετά τις ΗΠΑ, αυστηρά μηνύματα και από την Ε.Ε.

1 min read

Αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα στέλνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, την ώρα που η Τουρκία δέχεται πολιτικές πιέσεις από αρκετές πλευρές και «μαίνεται» η κόντρα με τις ΗΠΑ.

«Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτές, και παραμένουν ανοιχτές, αλλά οι μεντεσέδες πρέπει να λειτουργούν για να παραμένουν ανοιχτές οι πόρτες» τόνισε ο κ. Σχοινάς, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος, οι μεντεσέδες είναι οι μεταρρυθμίσεις, το κράτος δικαίου και η Δημοκρατία. «Αν τα καταφέρουμε σε αυτό το κομμάτι, μαζί με όλα τα άλλα που βρίσκονται στο τραπέζι για την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τότε η πόρτα θα παραμείνει ανοιχτή» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς απορρίπτει τις «φωνές» εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζητούν την αναστολή διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., αποσαφηνίζοντας πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών.

«Η Τουρκία θα περάσει περίοδο σταθερότητας, χωρίς εκλογικές διαδικασίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και αυτό θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία» είπε ο κ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέτωπα της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης, των πληροφοριών, του εμπορίου αλλά και της ενέργειας.

Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών υπογράμμισε παράλληλα πως θετικό βήμα είναι και το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Αναφορικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ και Τουρκίας, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως οι Βρυξέλλες θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Ερωτηθείς για το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων -ένα θέμα το οποίο «καίει» την Άγκυρα- ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως για να μπορούν οι Τούρκοι να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση στις χώρες της ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει πρώτα τις υποχρεώσεις της.

Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του γιατί οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των Αρχώνσυνεχίζονται. «Αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό σημείο ακόμη» είπε χαρακτηριστικά.

Πιέσεις προς Τουρκία και Ρωσία για τους S-400

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία και τη Ρωσία για τους S-400 και τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο στέλνει και το αμερικανικό νομοσχέδιο Μενέντεζ, το οποίο κατατέθηκε στο Κογκρέσο από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο.

Το νομοσχέδιο, που ονομάζεται «Νόμος για την προώθηση της εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναμένει απάντηση από την κυβέρνηση Τραμπ μέσα σε 90 ημέρες και έχει ως στόχο να ενισχυθεί η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που γίνονται από την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας- Ισραήλ για την εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προειδοποιεί, μάλιστα, για κυρώσεις εναντίον των δύο χωρών και καλεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίξει ενεργά τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Tην ίδια ώρα, γίνεται αναφορά και στη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην τελευταία Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στις 20 Μαρτίου 2019 στην Ιερουσαλήμ.

Επισημαίνεται, μάλιστα, η κοινή δήλωση της Συνόδου και η αναφορά για «υπεράσπιση ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ενδιαφέρον προκαλεί και το σημείο που αφορά την στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία για ρύθμιση του τραπεζικού τομέα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν παρουσιάζεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.


Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.