ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σε κλοιό χιονιά η χώρα – Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και το οδικό δίκτυο (video)

1 min read

Σε κλοιό χιονιά ολόκληρη η χώρα, με τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης να είναι μεγάλα, κυρίως λόγω της πτώσης δέντρων. Η επέλαση της «Μήδειας» έφερε προβλήματα και στο οδικό δίκτυο. Η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας άνοιξε στη μία μετά το μεσημέρι αλλά μέχρι τις 7 το απόγευμα, καθώς ξανακλείνει για 24 ώρες. Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Προβλέπονται χιονοπτώσεις μέχρι και το πρωί της Τετάρτης και θυελλώδεις βοριάδες μέχρι 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

Τα «δόντια» της σε όλη τη χώρα δείχνει η «Μήδεια» που επελαύνει από άκρη σε άκρη κατευθυνόμενη νοτιότερα. Τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη βόρεια Εύβοια αλλά και στα ορεινά της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στις Σποράδες που είχε διακοπεί από χθες λόγω βλαβών στο δίκτυο της Εύβοιας που τροφοδοτεί τα νησιά.

Στην κυκλοφορία δόθηκε από τη μια το μεσημέρι και για έξι ώρες η εθνική οδός Αθηνών -Λαμίας, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε έκτακτη σύσκεψη Μ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Χαρδαλιά με τους αρμόδιους φορείς. Οδηγοί φορτηγών και ΙΧ είχαν εγκλωβιστεί από τα ξημερώματα στη Θήβα και το Κάστρο. Εκχιονιστικά μηχανήματα ανοίγουν την εθνική οδό, ενώ η τροχαία ενημερώνει τους οδηγούς. Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.

«Πρώτο μέλημα η ασφάλεια των πολιτών» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Καλύτερα μικρή ταλαιπωρία, είπε, παρά να εγκλωβιστούν χιλιάδες οδηγοί.

«Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί αύριο στις 11:00 το πρωί» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Την Αττική σφυροκοπά τις τελευταίες ώρες η Μήδεια. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στα βόρεια προάστια, ενώ σημειώνονται και διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές. Το πρωί, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους και προκλήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα στο ανοδικό ρεύμα της εθνικής οδού, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Δεν έχει σταματήσει να χιονίζει από το πρωί στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Στην Εκάλη και τον Διόνυσο δουλεύουν ακατάπαυστα τα εκχιονιστικά, ενώ από τα ξημερώματα έχουν σημειωθεί εκεί προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση, όπως και στον Άγιο Στέφανο και τη Δροσιά.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, έχουν αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση στα βόρεια προάστεια της Αθήνας, ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται.

Προσοχή συνιστά η Τροχαία στους οδηγούς που θα κινηθούν σε κάθετους δρόμους, στη Λεωφόρο Κηφισίας, μετά το Άλσος Συγγρού. Από την παλαιά Πεντέλη μέχρι τον Άγιο Πέτρο και από τη Φυλή και πάνω και στο επίπεδο της Πάρνηθας μέχρι το τελεφερίκ είναι κλειστοί οι δρόμοι.

Αλλαγές και στα δρομολόγια των λεωφορείων κυρίως σε όσα έχουν αφετηρία ή προορισμό τα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία ειδικής αγωγής την Τρίτη και την Τετάρτη, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Επί ποδός βρίσκονται συνολικά 600 συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στη χώρα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Χωρίς ρεύμα είναι από χθες η βόρεια και η κεντρική Εύβοια, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο του βόρειου τμήματος του νησιού.

Στη Θεσσαλία, σοβαρές επιπτώσεις έχει η επέλαση της «Μήδειας» στην αγροτική παραγωγή. Και αύριο θα παραμείνουν εκεί κλειστά τα σχολεία λόγω του παγετού. Στο Ανατολικό Πήλιο το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο.

Πολικές θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα. Στην Κοζάνη η θερμοκρασία υποχώρησε στους – 20 βαθμούς Κελσίου.

Σε ισχύ απαγορευτικά απόπλου εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Οι επιβάτες πριν από την αναχώρησή τους καλούνται να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Για το σφοδρότερο σε ένταση και όγκο χιονιού φαινόμενο της τελευταίας 12ετίας έκανε λόγο ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.