ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – Απομακρύνθηκαν κάτοικοι από το λιμάνι

1 min read

Στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης, έχει φτάσει ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, που κατακαίει από το πρωί πευκώδεις εκτάσεις στη χερσόνησο Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν πριν από λίγο την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

«Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο μεταξύ, πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μεγάλη επίγεια δύναμη, συνεχίζει το έργο της κατάσβεσης, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη Χαλκιδικής

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής, όπου από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών», επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Πύρινη κόλαση»

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Σιθωνία Χαλκιδικής με τη φωτιά να βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό Σάρτη που παραμένει χωρίς ρεύμα ενώ έχουν διακοπεί και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Σύμφωνα με το voria.gr, η πυρκαγιά έχει φτάσει μέχρι την πλαγιά που βρίσκεται έξω από το χωριό, στα δεξιά του δρόμου από τον Αρμενιστή προς τη Σάρτη.

Οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση σπιτιών έξω από τη Σάρτη. Αυτή τη στιγμή εκκενώνεται η ακτή Αχλάδα, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Σάρτη με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Στο σημείο βρίσκονται περίπου 15 κατοικίες.

Στο πύρινο μέτωπο που εκτείνεται τρία χιλιόμετρα επιχειρούν 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη από αέρος, δύο ελικόπτερα κι ένα ακόμη ελικόπτερο που συντονίζει τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Πλατανίτσι μετά στις 5:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης και κατακαίει πευκόφυτη περιοχή.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που κατά διαστήματα φτάνουν ακόμα και τα 9 μποφόρ,γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς οι εστίες είναι διάσπαρτες.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως «η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αποφύγαμε προς το παρόν την εκκένωση. Υπάρχει έντονος άνεμος που αναμένουμε όμως, να κοπάσει νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που ο αέρας γυρίσει, ώστε να εκκενωθεί ο οικισμός με σκάφη και πλοία».

Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει γεμίσει καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού- Συκιάς έχει αποκλειστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, ενημερώνει τους οδηγούς αλλά και τους πολίτες που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Φωτογραφίες: halkidikinews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.