ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις σε Αιγαίο και Έβρο – Ποια νησιά προσπαθούν να «γκριζάρουν» οι Τούρκοι -Βίντεο

1 min read

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Ερντογάν με νέα προκλητική κίνηση που αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά όπως η Κως.

Σε συναγερμό βρίσκεται τόσο ο Έβρος λόγω των αυξημένων μεταναστατευτικών ροών αλλά και το Αιγαίο, την ώρα που η Τουρκία θέτει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η Άγκυρα, συνεχίζει εν μέσω γενικών προκλήσεων, τη χρήση του μεταναστευτικού, ως «μοχλό πίεσης» προς τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νησιών από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη ανάμεσά τους τις Οινούσσες, τη Στρογγύλη, τη Σαμοθράκη, τη Λέσβο, την Ικαρία, τη Σάμο, τη Ρόδο, την Κω και τη Λήμνο.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς από το Σάββατο 28/05 είναι σε εξέλιξη η τουρκική διακλαδική άσκηση «EFES». Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν τοποθετήσει για τα γυμνάσια τους ήδη σημαντικό αριθμό αποβατικών σκαφών απέναντι από ελληνικά νησιά που το τελευταίο διάστημα δέχονται πιέσεις στο μεταναστευτικό.

Πιέζει η Άγκυρα και μέσω μεταναστευτικού

Μπορεί να συμβάλει ο καιρός στη διακίνηση μεταναστών από θαλάσσης αλλά και χερσαία, όμως η Άγκυρα δράττεται της ευκαιρίας να πιέσει μέσω των μεταναστευτικών ροών την Ελλάδα. 

Όπως φαίνεται η Τουρκία, θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα μας εν όψει καλοκαιριού και μάλιστα δεν είναι τυχαίο που οι δια θαλάασεις μαζικές απόπειρες εισόδου στη χώρα, έχουν αυξηθεί εν μέσω της μεγάλης κλίμακας άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα 2022».

Χθες σημειώθηκε μεγάλος αριθμός παραβιάσεων (40), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους από μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός από τις μεταναστευτικές ροές, στο Αιγαίο, έχει «εξαπλωθεί» και ο τουρκικός αλιευτικός στόλος και μπορεί να γίνεται αυτό καθώς είναι η περίοδος αλιείας τόνου και ξιφία, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσουν προβλήματα στο Αρχιπέλαγος.

Μόλις λίγες ώρες μετά την απόπειρα να περάσουν 5 ιστιοπλοϊκά σκάφη με 590 μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που απετράπη από το λιμενικό, τέσσερα φουσκωτά σκάφη με 140 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια.

Οι βάρκες προσπάθησαν να εισέλθουν στο θαλάσσιο χώρο της Μυτιλήνης, της Χίου, και Σάμου, με το Λιμενικό να αποτρέπει άμεσα το περιστατικό και να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.