ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σχέδιο για ρύθμιση των χρεών του κορονοϊού!

1 min read

Σενάρια για θέσπιση έως και 120 δόσεων για τις οφειλές που θα δημιουργηθούν για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Με μια νέα, έκτακτη ευνοϊκή ρύθμιση ή ακόμη και αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξουδετερώσει τη νέα βόμβα ληξιπρόθεσμων χρεών που απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα χρέη των φορολογουμένων προς την Εφορία αναμένεται να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας. Εκτός από τους βεβαιωμένους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων που έχουν ανασταλεί μέχρι το τέλος Αυγούστου για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, θα έρθουν να προστεθούν ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, αφού πάγωσε το σχέδιο της νέας μείωσής του κατά 8% μεσοσταθμικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στον Real fm, τόνισε ότι εξετάζεται σχέδιο ειδικής ρύθμισης για τις εν λόγω οφειλές, χωρίς να απορρίψει ακόμη και το σενάριο της εξόφλησής τους σε 120 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν:

• Τη θέσπιση έκτακτης ρύθμισης 10 μηνιαίων δόσεων, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, για την αποπληρωμή των φόρων και των χρεών που δημιουργούνται από την κρίση αποκλειστικά. Παλαιότερες οφειλές θα ρυθμίζονται με την πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων.

• Την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Και αυτό το σενάριο βασίζεται στην ίδια λογική και αφορά μόνο χρέη και φόρους που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά.

• Την άρση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συγκεκριμένους κλάδους.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του καλοκαιριού, όπου θα μπορούν να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις και οι πληγές που άνοιξαν στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι επιχειρήσεις θα κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων, που προβλέπουν έκπτωση 25% για όσους προχωρήσουν σε εμπρόθεσμες πληρωμές αντί ρύθμισής τους.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το ποσό του 1 δισ. ευρώ θα διανεμηθεί, μέσω κρατικών δανείων, σε 90.000 εταιρίες επί συνόλου 138.000 αιτήσεων. Ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια πληρωμής μέσα στην εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, θα καταστεί εφικτή το αργότερο την άλλη εβδομάδα, όπως είπε, και εξήγησε ότι πιο πολλές επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες στον δεύτερο κύκλο του Μαΐου, που θα υπολογιστεί με βάση τον τζίρο του Απριλίου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.