ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σαουδική Αραβία-Ελλάδα: Ο νέος άξονας που εξοργίζει την Τουρκία – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

1 min read

Η έλευση και παραμονή για δύο εβδομάδες των 6 F-15C της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF) στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) της Σούδας, προκάλεσε ρίγη στην τουρκική διπλωματία, που βλέπει την μία την άλλη, τις χώρες του αραβικού κόσμου να της γυρίζουν τη πλάτη, τη στιγμή που ίδια βαδίζει με γοργά βήματα προς την «ιρανοποίηση» της.

Η Αμυντική Διπλωματία, στην οποία έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα το ΓΕΕΘΑ εδώ κι ένα χρόνο δρέπει τους πρώτους πολύτιμους καρπούς άλλης μίας μακροχρόνιας συμμαχίας, που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη μορφή εν σχέσει με όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

προσέγγιση με τους Σαουδάραβες δεν έγινε τώρα τελευταία, αλλά αποτελούσε προϊόν μεθοδευμένης προσπάθειας του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος με τους άμεσους συνεργάτες του κατάφερε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες “under the radar” φθάνοντας στο αποτέλεσμα της 12ης Μαρτίου, οπότε και το πρώτο αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Σούδα.

Η αρχή της προσέγγισης έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020. Τότε, μία φαινομενικά τυπική επίσκεψη του Αντισμήναρχου Rashed ALABOUDI Ακόλουθο / Αξιωματικό Σύνδεσμο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας, αποτέλεσε την αρχή όσων συμβαίνουν αυτές τις ημέρες και όσων πρόκειται να ακολουθήσουν.

Η επίσκεψη Φλώρου στα τέλη Φεβρουαρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με αφορμή την έκθεση αμυντικού υλικού IDEX & NAVDEX 2021 και την παρουσία της φρεγάτας ΥΔΡΑ, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια στον Περσικό Κόλπο, ήταν η «γραμμή τερματισμού» της έναρξης της εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Εκεί ήταν που «κλείδωσε» η συμφωνία για την έλευση στην Ελλάδα των έξι Σαουδαραβικών F-15.

Την Παρασκευή, 26 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), με την επωνυμία «FALCON EYE – 1».

Η ανωτέρω LIVEX (Live Exercise) άσκηση έλαβε χώρα από την Τρίτη 09 έως την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, με την μεταστάθμευση για πρώτη φορά προσωπικού και μέσων της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (RSAF) στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη, κατά την οποία εκτελέστηκαν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority / Supremacy, καθώς και προστασία – προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα (https://geetha.mil.gr/metastathmeysi-prosopikoy-kai-meson-tis-vasilikis-aeroporias-tis-saoydikis-aravias-stin-115-pteryga-machis-stin-soyda/).

Επιπρόσθετα την 19 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου καθώς και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, ο οποίος πραγματοποίησε για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, η «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» αφενός συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων αυξάνοντας την διαλειτουργικότητα αυτών, αφετέρου αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των δύο χωρών και την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους σε αμυντικό επίπεδο.

Δημοσίευση στα Social Media