ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

13 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σάλος γιατί η ΔΕΗ εξαγόρασε εταιρεία συνεργάτη του Ζάεφ με μηδενική αξία

1 min read

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει ξαφνικά το πολιτικό-οικονομικό σκανδάλου της εξαγοράς, εκ μέρους της ΔΕΗ, εταιρίας των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου ένα μήνα!

Την νέα σοβαρότατη τροπή πήρε ξαφνικά η υπόθεση, μετά τις χθεσινές καταγγελίες και κατάθεσης ερώτησης στην Βουλή του βουλευτού της ΔΗ.ΣΥ, καθηγητή κ. Γ. Μανιάτη, (ο οποίος και είχε αποκαλύψει  αρχικά πριν ένα μήνα, με ερώτησή του στους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, την σκανδαλώδη εξαγορά) ότι η εταιρία EDS έχει αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις το 11% του τζίρου του, και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια (!), δηλαδή ουσιαστικά το «κελεπούρι» που εξαγόρασε η ΔΕ (προφανώς με έγκριση αν όχι προτροπή της κυβέρνησης…) έχει μηδενική αξία!

Κι’ όμως, αυτή την «εταιρία», έσπευσε να την εξαγοράσει η ΔΕΗ, έναντι του ποσού των 5.000.000 ευρώ, 50 μέρες πριν πέσουν οι υπογραφές στις Πρέσπες!

Στην προ μηνός ερώτησή του προς τους  συναρμόδιους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη,  ο κ. Μανιάτης ζητούσε να γίνει γνωστό ποιος εισηγήθηκε στο ΔΣ της ΔΕΗ την συγκεκριμένη απόφαση εξαγοράς της EDS, καθώς επίσης και να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια της εξαγοράς.

Στην ερώτηση εκείνη του κ. Μανιάτη,  απήντησε χθες από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Χουλιαράκης, επισημαίνοντας πως είναι… αναρμόδιος ν’ απαντήσει (!), παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλαδή το… ελληνικό δημόσιο που διαθέτει το 51% των μετοχών της, και ο κ. Χουλιαράκης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχουν εγκρίνει αυτή την εξαγορά! Σήμερα, δηλώνουν βολικά… αναρμόδιοι!

Από πλευράς του, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, στην  επίσης χθεσινή απάντησή του στον κ. Μανιάτη, περιορίσθηκε να σημειώσει ότι η πρόταση εξαγορ έγινε από την… θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία(!), πριν την συμφωνία των Πρεσπών, παραδέχεται όμως (δεν θα μπορούσε να κάνει κι’ αλλιώς…) ότι είχε τύχει της έγκρισης του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή του… «αναρμόδιου» κ. Χουλιαράκη!

Τα «περίεργα», όμως, δεν σταματούν εδώ. Όπως αποκαλύπτεται από την απάντηση του κ. Σταθάκη, οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της EDS του «κολλητού» του Ζάεφ (και πιθανόν ταμία του κόμματος…), κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον… Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο ΔΣ της ΔΕΗ για την εξαγορά, έγινε στις 5…Φεβρουαρίου του 2018, και η απόφαση εξαγοράς ελήφθη την αμέσως επόμενη μέρα, στις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή δυο ολόκληρους μήνες πριν ολοκληρωθούν οι νομικές, οικονομικές και φορολογικές λεπτομέρειες της εξαγοράς!

Οι αποκαλύψεις αυτές, όχι μόνο προκαλούν τεράστια ερωτήματα για το ποιες άλλες μπίζνες και αλισιβερίσια κρύβονται στο παρασκήνιο της περιβόητης συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά θέτουν επιτακτικά και τις ευθύνες της διοίκησης της ΔΕΗ! Την στιγμή που η εταιρία (η οποία βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα για τους ψευδείς ισολογισμούς της!), που κυριολεκτικά απειλείται άμεσα με χρεοκοπία λόγω των τεράστιων δανείων της τα οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει, που τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μπορέσει ακόμη να… εκσυγχρονισθεί όπως είχε σχεδιασθεί το 2014, είχε την… ευχέρεια να κάνει βολικά για την κυβέρνηση deals με τον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του Ζάεφ, εξαγοράζοντας μια εταιρία που όπως αποκαλύφθηκε, ήταν από τότε για τα σκουπίδια!

 

 

Δημοσίευση στα Social Media