ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σαλαμίνα: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα μετά από υποβρύχια επιχείρηση – Φωτογραφίες

1 min read

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο βυθός στη Σαλαμίνα καθώς για πέμπτη κατά σειρά χρονιά, η διεπιστημονική υποβρύχια έρευνα στις ανατολικές ακτές του νησιού έφερε σημαντικά ευρήματα.

Υποβρύχιες έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Σαλαμίνας έφεραν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα από το διάστημα Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2020.
Αρχαιολογικά ευρήματα στη Σαλαμίνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.04.2021

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η έρευνα περιορίσθηκε στην βόρεια πλευρά του μυχού του Όρμου του Αμπελακίου, όπου ήδη από το 2016, ερευνώνται καταβυθισμένα αρχιτεκτονικά υπολείμματα της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, τα αποτελέσματα της έρευνας του 2020 κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικά καθώς εξακριβώθηκε οριστικά η πορεία του επιθαλασσίου τείχους της Κλασικής πόλης, παρά τον λιμένα, με την αποκάλυψη μεγάλου σκέλους του.

Αρχαιολογικά ευρήματα στη Σαλαμίνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.04.2021

Η υποβρύχια ανασκαφή, περιλάμβανε σταθερά πέντε στρώματα, ενώ με την πρόοδο της ανασκαφικής διερεύνησης, αποκαλύφθηκε πλήρως σημαντικό σκέλος
επιθαλασσίου τείχους η περίμετρός του μπορεί, πλέον, σχεδόν εξ ολοκλήρου, να αποκατασταθεί, με βάση παλαιότερα και νεότερα δεδομένα από τις χερσαίες και ενάλιες έρευνες στην περιοχή.

Για τη συγκρότησή του, γενικά, έχουν χρησιμοποιηθεί λιθόπλινθοι και άλλοι μεγάλοι ειργασμένοι λίθοι στα δύο μέτωπα, αργοί λίθοι, μεσαίοι και μικροί, και χαλίκια, για το γέμισμα εσωτερικά

Μάλιστα αναγνωρίστηκαν δύο κατασκευαστικές φάσεις του τείχους, οπωσδήποτε εντός των
ορίων της Κλασικής περιόδου, με το πάχος του, στην πρώτη φάση, να μετριέται σε 2-2,20 μ., ενώ στην δεύτερη, σε 3 μέτρα.

Αρχαιολογικά ευρήματα στη Σαλαμίνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.04.2021

Η πρώτη φάση του τείχους μπορεί να χρονολογηθεί στον πρώιμο 4ο αι. π.Χ., ενώ από την ανασκαφή του 2020 προήλθε μεγάλη ποσότητα κεραμεικής, που καλύπτει το διάστημα από τους Κλασικούς έως και τους Μεσαιωνικούς χρόνους.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.