ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

S-400: Ανησυχούν οι ΗΠΑ – Η Ινδία ζητά να εξοπλιστεί με ρωσικούς πυραύλους

1 min read

Η Ινδία επικαλείται το δικαίωμά της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 ενώ την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ προειδοποιούν με κυρώσεις τους συμμάχους.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους «συμμάχους και τους συνεργάτες του» ότι θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις εάν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην απόκτηση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, αναφέρει η εφημερίδα «The Hindu».

«Καλούμε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία που μπορεί να προκαλέσουν κυρώσεις με βάση τον νόμο CAATSA», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο The Hindu.

Το παραπάνω σχόλιο έρχεται αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Τζεισανκάρ δήλωσε ότι το Νέο Δελχί ανέκαθεν υποστήριζε ότι η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού ήταν «κυρίαρχο δικαίωμα» και εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα καταλάβαιναν την απόφαση του Νέου Δελχί να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Ινδία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 5,43 δισ. δολαρίων για την αγορά πέντε συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, παρά τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα αγοράζει από τον ρωσικό αμυντικό τομέα.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προχωρήσει σε εξαίρεση, η συμφωνία με την Ινδία μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις όταν καταβληθεί η πρώτη πληρωμή για την αγορά του εξοπλισμού. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση για ενεργοποίηση του νόμου των κυρώσεων. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Ινδία και η Ρωσία έχουν βρει έναν μηχανισμό μόνιμης πληρωμής, ο οποίος θεωρούν ότι θα παρακάμψει πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι, η Ρωσία ολοκλήρωσε την παράδοση της πρώτης παρτίδας των συστημάτων S-400 στην Τουρκία, σύμφωνα με μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε το 2017. Αφού η Άγκυρα κατέστησε σαφές νωρίτερα φέτος ότι προχωρήσει με την παραλαβή των S-400, η Ουάσιγκτον ανέστειλε τις παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία, προειδοποιώντας για περαιτέρω κυρώσεις. Η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει τα συστήματα S-400 τον Απρίλιο του 2020.

Πηγή: Sputnik

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.