ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρωσικό ενδιαφέρον για τα «φιλέτα» της Εκκλησίας

1 min read

Μετά τους επιχειρηματίες από το Κατάρ, τώρα και οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα που ανήκουν στην Ελλαδική Εκκλησία.

Μάλιστα, έχουν καταθέσει προτάσεις στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) για μια έκταση-φιλέτο στην περιοχή της Φασκομηλιάς, η οποία, ωστόσο, έως σήμερα παραμένει δεσμευμένη από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλες, με άμεσες επιπτώσεις στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΥΟ στους μεγαλύτερους δήμους δεσμευμένα είναι: 5 οικόπεδα και 7 πλατείες στην Αθήνα, 256 οικόπεδα και 12 οικοδομικά τετράγωνα στη Βουλιαγμένη, 4 οικοπεδικές εκτάσεις στον Πειραιά, καθώς επίσης 7 οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη.



Η αποδέσμευση της περιουσίας της Εκκλησίας προκειμένου να αναπτυχθούν το φιλανθρωπικό και το κοινωνικό της έργο και να γίνει άμεση αξιοποίηση όπου υπάρχουν μελέτες ήταν, είναι και θα είναι το μεγάλο ζητούμενο για την Ιεραρχία.

Σε πολλές περιπτώσεις η Εκκλησία έχει προσφύγει στα δικαστήρια και έχει δικαιωθεί, ωστόσο, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες πράξεις για την άρση των δεσμεύσεων.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, εμποδίζει, στην ουσία, την ανάπτυξη στη χώρα μας, αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, επίσκοπος Σαλώνων, Αντώνιος Αβραμιώτης.

Μεταξύ Λίμνης Βουλιαγμένης και Βάρκιζας, στην περιοχή Φασκομηλιά υπάρχουν 1.300 στρέμματα. Η Εκκλησία επιδιώκει την αξιοποίηση ενός μέρους (250 στρέμματα), και μάλιστα έχει προτάσεις από Ρώσους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν. Παρ’ όλα αυτά, τα εμπόδια που υψώνονται «μπλοκάρουν» τη διαδικασία.



«Η περιοχή αυτή εκτός από πετραδάκια δεν έχει τίποτε άλλο. Οντως, ένα κομμάτι είναι πευκοδάσος. Δεν αναφερόμαστε σε αυτό, αλλά σε εκείνο το τμήμα των περίπου 250 στρεμμάτων τα οποία είναι οικοδομικά τετράγωνα και δεν υπάρχει πια ούτε θυμάρι», σημειώνει ο επίσκοπος Σαλώνων.

Ο πατήρ Αντώνιος προσθέτει: «Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει μια ωραία επένδυση. Να υποχρεώσουμε τον επενδυτή να φυτέψει και στα 1.300 στρέμματα. Δυστυχώς, όμως, δεν διαφαίνεται καμία τέτοια διάθεση». Στο σημείο αυτό εξηγεί ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει η αξιοποίηση στην περιοχή, μια που «θα έρθουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Μιλάμε συνέχεια για ανεργία, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους Ελληνες να εργαστούν για ένα διάστημα. Οταν, όμως, έχουμε τέτοια νοοτροπία, πώς περιμένουμε να έρθουν επενδυτές, να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μας; Μερικές φορές, βλέπετε, ακόμη και ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός να το θέλουν, κάποιοι υπάλληλοι ή γενικοί γραμματείς μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία και να μην την αφήσουν να προχωρήσει».

Για την υπόθεση της Φασκομηλιάς αλλά και για άλλες που αφορούν σε «αιχμάλωτα» ακίνητα η Εκκλησία έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια. Ομως, αναφέρει ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, «δεν αρκεί αυτό. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και άλλες ενέργειες, δηλαδή να ενταχθούν τα οικόπεδα στο σχέδιο πόλεως, να δοθούν ρυμοτομικές δομές, συντελεστές δομήσεως και χρήσεις γης. Εάν όχι, τότε οι δικαστικές αποφάσεις είναι ανενεργές».

Στα δικαστήρια

Το «μεγάλο στοίχημα» για την Εκκλησία είναι και η αξιοποίηση του ακινήτου (περίπου τριών στρεμμάτων) που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί σχεδιάζει να κατασκευαστούν γραφεία και υπόγειο πάρκινγκ.

Ομως, εδώ και χρόνια παραμένει αναξιοποίητο, αφού ο Δήμος Αθηναίων δεν επιτρέπει παρεμβάσεις. Πέρυσι, ο δήμος προσέφερε 2,9 εκατ. ευρώ για δική του χρήση, όταν, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, η αντικειμενική αξία του οικοπέδου ανέρχεται στα 7,9 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ο δήμος πρότεινε να εξαγοράσει πέντε ακίνητα της Εκκλησίας. Η ΕΚΥΟ, στην απαντητική της επιστολή προς το Δήμο Αθηναίων (Μάρτιος 2017), ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής: «Θα ηδυνάμεθα να εισηγηθώμεν εις την Ιερά Σύνοδον, η οποία θα λάβη και την τελικήν απόφασιν: 1) Να πωληθούν εις τον δήμο τα κάτωθι εκκλησιαστικά ακίνητα: α) το επί των οδών Χελντράιχθ & Σφιγγός (Ο.Τ. 9047), εμβ. 1.225. 32 τ.μ. εις την προτεινόμενην υπό του δήμου αντικειμενικήν αξίαν των 1.527.140,82 €, β) το επί των οδών Ασκληπιού & Βαλσαμώνος (Ο.Τ. 69062) εμβ. 549,51 τ.μ. εις την προτεινόμενην υπό του δήμου αντικειμενικήν αξίαν των 1.049.237,28 € και γ) το επί των οδών Μιχαλοκοπούλου, Πόντου & Λαοδικείας (Ο.Τ. 62035), εμβ. 240,00 τ.μ. περίπου εις την προτεινόμενην υπό του δήμου αντικειμενικήν αξίαν των 280,661,76 €».

Επίσης, τόνιζε το εξής: «Να συναινέση ο δήμος διά της ιδίας αποφάσεως εις την μετατροπήν του επί της Λεωφ. Αλεξάνδρας 162 (Ο.Τ. 14/69) οικοπέδου μας εις οικοδομήσιμον, με τους όρους δομήσεως που ισχύουν δι’ όλα τα όμορα Ο.Τ. και τας χρήσεις γης που καθορίζονται διά το εν λόγω Ο.Τ. εις το ισχύον Γ.Π.Σ. Θεωρούμε ότι η πρότασις αυτή είναι απολύτως λογική, διότι στηρίζεται εις εκατέρωθεν υποχωρήσεις και θα αποβή προς αμοιβαίον όφελος».

Μέχρι και σήμερα, το θέμα έχει «παγώσει», με την Εκκλησία, μάλιστα, να έχει καταθέσει αγωγή κατά του δήμου και του ΥΠΕΝ για το ακίνητο στην Αλεξάνδρας, και μάλιστα προσανατολίζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Κακώς είναι δεσμευμένο. Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία. Περίμεναν να πέσουν οι αντικειμενικές αξίες, για να μας το δώσουν στο ένα τρίτο της τιμής; Αυτό είναι ντροπή. Ας το αποζημιώσουν με μια λογική τιμή. Εάν το κράτος και ο δήμος χρησιμοποιούν τέτοια τερτίπια, αυτό είναι αχαρακτήριστο. Εμείς θα το κυνηγήσουμε ακόμη και εάν φτάσουμε στον Αρειο Πάγο και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», υποστηρίζει ο επίσκοπος Σαλώνων.

Πάντως, «παραμύθια» χαρακτηρίζουν στη Μονή Πετράκη όλα όσα ακούγονται περί αμύθητης περιουσίας, τονίζοντας ότι από το 1830 έως σήμερα η Εκκλησία έχει χάσει το 96%. Ως διαχειριστές της περιουσίας εμφανίζονται περισσότερα από 7.000 Νομικά Πρόσωπα, όπως είναι οι μητροπόλεις, οι ναοί, τα μοναστήρια και τα ιδρύματα. Η Ιερά Σύνοδος και η Αρχιεπισκοπή διαχειρίζονται ξεχωριστά ταμεία. Φυσικά, άλλο καθεστώς ισχύει για το Αγιον Ορος και την Εκκλησία της Κρήτης.

Ανεξάρτητα από το αν είναι αξιοποιήσιμα ή όχι, η Εκκλησία φέρεται να κατέχει περίπου 1.300.000 στρέμματα, εκ των οποίων 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Από αυτά περίπου 400.000 στρέμματα είναι διακατεχόμενα.

Τα δεσμευμένα ακίνητα

  • 5 οικόπεδα και 7 πλατείες στην Αθήνα.
  • 256 οικόπεδα και 12 οικοδομικά τετράγωνα στη Βουλιαγμένη.
  • 4 οικοπεδικές εκτάσεις στον Πειραιά.
  • 7 οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη.

Χρονολόγιο

  • Το 1833, με απόφαση του Οθωνος δημεύεται η περιουσία περίπου 500 μοναστηριών.
  • Το 1922, με σκοπό την αποκατάσταση των προσφύγων απαλλοτριώνονται μοναστηριακές εκτάσεις.
  • Αξίας ενός δισεκατομμυρίου προπολεμικών δραχμών ήταν οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν από το 1917 έως το 1930.
  • Το 1931 η Πολιτεία αποφάσισε τη ρευστοποίηση της περιουσίας.
  • Το 1952 η Πολιτεία ζητά να παραχωρηθεί στο κράτος το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την αποκατάσταση των ακτημόνων.
  • Το 1987 ο νόμος Τρίτση για τον έλεγχο της εκκλησιαστικής περιουσίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο υπουργός Παιδείας, Αντώνης Τρίτσης, παραιτείται.

Βάλια Νικολάου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.