ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρωσία: Τελεσίγραφο στους στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα

1 min read

Τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα τους από τις 6 τα ξημερώματα (της Κυριακής), εάν θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί, έδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την είδηση μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εναπομείναντες στρατιώτες στη Μαριούπολη – που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε ότι η «προσφορά» της Μόσχας προς τους στρατιώτες έγινε εξαιτίας της «καταστροφικής κατάστασης» στο εργοστάσιο καθώς και για «καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους».

«Εγγυόμαστε ότι θα σωθούν οι ζωές όλων όσοι θα καταθέσουν τα όπλα», τόνισε ο Μιζίντσεφ.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους εγγυούμαστε ότι θα σώσουν τη ζωή τους», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, οι εναπομείναντες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο Azovstal θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα μεταξύ 06:00 και 13:00 χωρίς όπλα και πυρομαχικά.

Η έναρξη της παράδοσης θα υποδεικνύεται με ύψωση σημαιών, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο: «Από τη ρωσική πλευρά – κόκκινη σημαία. Από την ουκρανική πλευρά – λευκή σημαία. Σε όλη την περίμετρο του Azovstal».

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Κίεβο στο τελεσίγραφο της Μόσχας.

Ο ισχυρισμός της Μόσχας, εχθές Σάββατο, ότι τα στρατεύματά της είχαν επιτύχει την εκκαθάριση όλου του αστικού ιστού της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις, δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το Reuters. Η Μαριούπολη αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής. Θα είναι η πρώτη ουκρανική μεγαλούπολη που καταλαμβάνει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Ζελένσκι: “Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση στη Μαριούπολη”

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά εχθές το βράδυ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ότι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και ότι το Κίεβο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Κατηγόρησε μάλιστα τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εξοντώσει τους κατοίκους της πόλης, ενώ δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι τα στρατεύματά της έχουν εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Νέα προειδοποίηση από τον Ουκρανό πρόεδρο για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

Σε συνέντευξή του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος, απηύθυνε έκκληση στον κόσμο “να προετοιμασθεί” για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία.
“Δεν θα πρέπει να περιμένουμε την στιγμή που η Ρωσία θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα. Πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό”, είπε στην συνέντευξη που μεταδόθηκε από έξι ουκρανικές ενημερωτικές ιστοσελίδες και από την ουκρανική προεδρία στο Telegram.
 Τόνισε ότι “χρειάζονται “φάρμακα για την ραδιενέργεια και αντιαεροπορικά καταφύγια ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν σκληρά οικονομικά μέτρα, καθώς είναι πεπεισμένος πως οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε όπλο.

Η Μαριούπολη στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου

Η Μαριούπολη, με την στρατηγική θέση της στην Αζοφική Θάλασσα, αποτέλεσε στόχο των ρώσων εισβολέων από την έναρξη του πολέμου. Βρίσκεται μεταξύ της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας (δυτικά) και της περιφέρειας του Ντονέτσκ (ανατολικά), η οποία ελέγχεται εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι έχει «απομακρύνει» 168.000 αμάχους από τη Μαριούπολη, μέχρι σήμερα. Η Ουκρανία αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια.

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη – ορισμένες με τη συνδρομή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού – έχουν επανειλημμένως αποτύχει, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποια έχει την ευθύνη.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε στη Ρωσία την επιλογή να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και να ελέγξει το σύνολο της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.