ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρωσία Προειδοποίηση Σε ΝΑΤΟ ενδεχόμενο αποκλεισμό στον θύλακα του Καλίνινγκραντ: «Θα αντιδράσουμε δυναμικά»

1 min read

To ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δια του ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάντερ Γκρούσκο προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι οποιαδήποτε ενέργεια αποκλεισμού του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, «Θα αντιμετωπιστεί δυναμικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις»

«Ελπίζω πραγματικά ότι η κοινή λογική στην Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να παιχτούν παιχνίδια γύρω από το Καλίνινγκραντ. Νομίζω ότι πολλοί καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά», δήλωσε.

Επίσης ο πρώτος αντιπρόεδρος του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, προειδοποίησε ότι «Η Ρωσία θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της στο Καλίνιγκραντ».

Σύμφωνα με τον Τζαμπάροφ, «Αν υπάρξει αποκλεισμός, όπως λένε, η Ρωσία ξέρει πώς να ανοίγει αποκλεισμούς, έχουμε μεγάλη εμπειρία.

Αν θέλουν να μας φέρουν στο σημείο να αναγκαστούμε να ανοίξουμε αυτόν τον αποκλεισμό για να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας που ζουν εκεί, μπορούμε», ανέφερε.

Επίσης ο Andrey Vypolzov, πολιτικός επιστήμονας του Καλίνινγκραντ μπορεί να απαντήσει στον χερσαίο αποκλεισμό του θύλακα της με «ανθρωπιστική παρέμβαση».

Και διευκρίνησε: «Ανθρωπιστική επέμβαση είναι η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον ενός ξένου κράτους στο έδαφός του προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή ή γενοκτονία.

Η ανθρωπιστική επέμβαση στο έδαφος του ΝΑΤΟ σε αυτή την περίπτωση θα έχει ως στόχο να σώσει ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες – κατοίκους της περιοχής του Καλίνινγκραντ» τονίζει ο Vypolzov.

Η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις το Σάββατο στο Καλίνινγκραντ προσομοιώνοντας βομβαρδισμούς εναντίον πολωνικών και λιθουανικών δυνάμεων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων μέσω της Λιθουανίας στο Καλίνιγκραντ με βάση εξόρμησης την Λευκορωσία, όπως αποκάλυψε ανακοίνωση της ρωσικής Διοίκησης της Βαλτικής.

Μαχητικά αεροσκάφη 20 μαχητικά Su-27 και υποστρατηγικού βομβαρδισμού Su-24 πραγματοποίησαν εικονικές νυχτερινές επιθέσεις εναντίον εναέριων και επίγειων στόχων, σταθμών Διοίκησης και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Λιθουανία και Πολωνία έχουν διακόψει την αεροπορική επικοινωνία του Καλίνινγκραντ με την Ρωσία, έχουν αναγγείλει ότι κλείνουν και την χερσαία επικοινωνία και όλα αυτά όταν η Λευκορωσία, η οποία αποτελεί τον βασικό σύμμαχο της Ρωσίας στην περιοχή, απέχει μόλις 65 χλμ. από το Καλίνιγκραντ δια μέσου της Λιθουανίας.

«Οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ αποφασίσουν ακόμα να επιβάλουν αποκλεισμό στην περιοχή μας, τότε ο ρωσικός στρατός θα μπορέσει να διαπεράσει τον χερσαίο «ανθρωπιστικό διάδρομο» προς τη Λευκορωσία με τη βία» ο Βιπολζόφ.

Αυτή η διαδρομή θα γίνει ένας πιθανός «δρόμος ζωής» για τους κατοίκους του Καλίνινγκραντ. Ένας άλλος «δρόμος ζωής» θα είναι η Βαλτική Θάλασσα.

Ο Λευκορώσος στρατιωτικός ειδικός Alexander Alesin θεωρεί την ανακοίνωση αποκλεισμού αρκετά πιθανή. «Το μίσος προς τη Ρωσία στη Βαλτική και την Πολωνία έχει φτάσει στο όρια, τα νεύρα τους έχουν αρχίσει να σπάνε» τονίζει.

Πάντως ο διοικητής του λιθουανικού στρατού, Αντιστράτηγος Valdemaras Rupshis δήλωσε ότι: «Η Λιθουανία και η Πολωνία έχουν αναπτύξει σχέδιο για την κοινή άμυνα του “Διαδρόμου Suwalki” – ένα στρατηγικά σημαντικό τμήμα των συνόρων Λιθουανίας-Πολωνίας μήκους 64 χλμ., που βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και της περιοχής Καλίνινγκραντ της Ρωσίας».

Πριν λίγο η Λιθουανία πρακτικά διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ρωσία απελαύνοντας τον Ρώσο πρεσβευτή

Η γειτονική Λετονία δήλωσε ότι θα πράξει το ίδιο: «Λαμβάνοντας υπόψη τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, η Λετονία θα σκληρύνει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρ Ρινκέβικς.

Oι ίδιοι οι Ρώσοι προειδοποιούν για το τι μέλλει γενέσθαι: Ο διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μόσχας Konstantin Sivkov, σχολιάζοντας την κίνηση των κρατών αυτών δήλωσε:

«Οι συστοιχίες Iskander-Μ με εμβέλεια βολής 300 χλμ. του Καλίνινγκραντ θα κτυπήσουν όλες τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, μέχρι και την Γερμανία. Επτά ώρες είναι οδικώς η απόσταση από το Καλίνιγκραντ μέχρι το Βερολίνο. Η Λετονία, η Λιθουανία και την Εσθονία, δεν αποτελούν πρόβλημα. Οι ίδιες οι χώρες δεν είναι ικανές στρατιωτικά. Ακόμη και αν αναπτυχθούν εκεί σημαντικές ομάδες στρατευμάτων από τις κύριες χώρες του ΝΑΤΟ, θα έχουν  μεγάλα προβλήματα. Είναι δύσκολο να τοποθετηθούν εκεί μεγάλα στρατεύματα. Εάν τοποθετηθούν πολύ συμπυκνωμένα εκεί, γίνονται στόχος χτυπημάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τα οποία θα συνοδεύονται από μάλλον μεγάλες απώλειες».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.