ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρωσία – Προειδοποίηση: Κίνδυνος να βρεθούν ουκρανικά πυρηνικά στα χέρια τρομοκρατών – Επιβεβαίωση από την ΙΑΕΑ για Zaporozhye

1 min read

Ο κίνδυνος να πέσουν ουκρανικά πυρηνικά υλικά στα χέρια τρομοκρατών είναι μεγάλος, αλλά η Μόσχα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τέτοιες εξελίξεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη Andrey Belousov, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS το Σάββατο 6 Αυγούστου.
«Δεδομένης της κατάστασης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που θα οδηγούσε σε αρνητικές συνέπειες», επεσήμανε.
«Οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού της 5ης Αυγούστου είναι άλλη μια απόδειξη», πρόσθεσε.
Toυς φόβους αυτούς, επιβεβαιώνει  ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Rafael Grossi δήλωσε ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις που απειλούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Zaporozhye «είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία».

Διατήρηση της ασφάλειας

«Ως υπεύθυνο κράτος που συνειδητοποιεί πόσο δύσκολο είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, η Ρωσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι ο πυρηνικός σταθμός είναι ασφαλής», σημείωσε ο διπλωμάτης.
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέσα για να αποτρέψουμε παραβιάσεις της ασφάλειας και να διατηρήσουμε την ασφάλεια στο υψηλότερο επίπεδο με βάση τις απαιτήσεις του ΔΟΑΕ», πρόσθεσε.
«Όσον αφορά τον κίνδυνο πυρηνικών υλικών από την Ουκρανία να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι εάν συμβεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή μια καταστροφή, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας θα βγουν εκτός ελέγχου», τόνισε ο Belousov.
«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο σενάριο», επισήμανε.

Russian troops firing missiles from Europe's largest nuclear power station  — risking Chernobyl-style disaster! - Bksfe

 Η ανακοίνωση της Energoatom

Τη  διακοπή ενός από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας το Σάββατο 6 Αυγούστου , μετά από βομβαρδισμούς για τους οποίους Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.
«Μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Zaporozhye, ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας έκτακτης ανάγκης σε έναν από τους τρεις αντιδραστήρες που λειτουργούσαν, και διεκόπη η λειτουργία του», ανακοίνωσε η κρατική ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

Σοβαρές ζημιές

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι βομβαρδισμοί «προκάλεσαν σοβαρές ζημιές» σε ένα σταθμό που περιείχε άζωτο και οξυγόνο και σε ένα «βοηθητικό κτίριο».
«Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι διαρροής υδρογόνου και ραδιενεργών ουσιών και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι επίσης υψηλός», συμπλήρωσε.
«Ο βομβαρδισμός (…) προκάλεσε σοβαρό κίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου», συνέχισε η Energoatom, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι συνεχίζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και ότι το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται εκεί.

Τι λένε οι Ουκρανοί…

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Παρασκευή 5 Αυγούστου τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν τρία πλήγματα κοντά σε έναν αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό τα αν και η Μόσχα ελέγχει αυτή την περιοχή από την έναρξη της εισβολής.
Ο ρωσικός στρατός από την πλευρά του υποστήριξε ότι ουκρανικές δυνάμεις ευθύνονται για αυτούς τους βομβαρδισμούς, καθώς προκάλεσαν πυρκαγιά η οποία κατασβέστηκε.

IAEA: Πυρηνικός κίνδυνος από το βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού στην Zaporozhye

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Rafael Grossi δήλωσε ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις που απειλούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Zaporozhye «είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Zaporozhye στην Ουκρανία την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 λέγοντας ότι η ενέργεια αναδεικνύει τον πολύ ρεαλιστικό κίνδυνο μίας πυρηνικής καταστροφής η οποία μπορεί να απειλήσει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην Ουκρανία και (περιοχές) πέραν αυτής», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της IAEA Rafael Grossi.κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.
Ο ίδιος καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν την «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.
Ο Grossi δήλωσε ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις που απειλούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Zaporozhye «είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία».
«Οποιαδήποτε δύναμη πυρός κατευθύνεται προς και από τον σταθμό ισοδυναμεί με παιγνίδι με την φωτιά, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες».
Ukraine Conflict Updates | Institute for the Study of War
www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.