ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρωσία Αυστηρό μήνυμα σε Φινλανδία και Σουηδία: «Μην μπείτε στο ΝΑΤΟ!»

1 min read

Πιθανή η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι

Με… καθόλου καλό μάτι δεν βλέπει η Ρωσία την επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί εκ νέου ότι πιθανή ένταξη των δύο χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία «δε θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη»!

Ειδικότερα, όπως επίσης δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «η συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση». Η παραπάνω προειδοποίηση έρχεται την ώρα που αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια «μεγάλου βεληνεκούς στρατηγική γκάφα», που πιθανότατα θα φέρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Και το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία το σκέφτονται πιο σοβαρά από ποτέ να βάλουν τέλος στην ουδετερότητά τους και να αιτηθούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και μάλιστα το άμεσο επόμενο διάστημα, εν μέσω κλιμάκωσης της κόντρας μεταξύ σε Δύση και Ρωσία, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι Σκανδιναβοί γείτονες είναι έτοιμοι να υποβάλουν υποψηφιότητα για ένταξη στη συμμαχία, ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Να σταματήσει οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση είχε ζητήσει η Ρωσία από το ΝΑΤΟ

Πριν ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία ζήτησε από τη συμμαχία να συμφωνήσει να σταματήσει οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, αλλά με την έναρξη του πολέμου, περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν στην ανατολική πλευρά της, ενώ παράλληλα κέρδισε έδαφος η δημόσια υποστήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία.

Οι Φινλανδοί βουλευτές αναμένεται να λάβουν έκθεση ασφαλείας από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών αυτή την εβδομάδα και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν είπε ότι αναμένει ότι η κυβέρνησή της «θα τελειώσει τη συζήτηση πριν από τα μέσα του καλοκαιριού», για το αν θα υποβάλει αίτημα ένταξης.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μίλια) με τη Ρωσία και έχει επηρεαστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όμως, η Μόσχα ήταν ξεκάθαρη από την αρχή ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πιθανή διεύρυνση της συμμαχίας. Ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι το μπλοκ του ΝΑΤΟ «δεν είναι αυτό το είδος συμμαχίας που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει παραπάνω ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» με δικά της μέτρα, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Τον Φεβρουάριο, εξάλλου, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είχε προειδοποιήσει για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες», εάν οι δύο Σκανδιναβικές χώρες ενταχθούν στο μπλοκ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.