ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρεύμα: Αντίστροφη μέτρηση για τις επιδοτήσεις του Ιουνίου – Τι θα γίνει με τα νέα έντυπα των λογαριασμών

1 min read

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση περί επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον μήνα Ιούνιο αλλά και για τα καινούρια τυποποιημένα και ενιαία έντυπα των λογαριασμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” , το ύψος για τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος θα είναι χαμηλότερο από τα 56,6 ευρώ του Μαΐου και αυτό λόγω της μικρής υποχώρησης της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να στείλει έως το τέλος της εβδομάδας τη νομοθετική διάταξη στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να πάρει και την έγκριση για την εφαρμογή της.

Πώς θα είναι τα νέα έντυπα λογαριασμών 

Η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία της έκδοσης των κατευθυντήριων οδηγιών για τα νέα τυποποιημένα και ενιαία για όλους τους προμηθευτές έντυπα των λογαριασμών ρεύματος . Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η ΡΑΕ  αλλάζει το σχέδιο προηγούμενης απόφασης προκειμένου να καταλήξει στις τελικές κατευθυντήριες οδηγίες προς τους παρόχους για την έκδοση άλλης μορφής λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Σκοπός της Αρχής που προχώρησε σε αυτές τις αλλαγές είναι να υπάρχει στους καταναλωτές μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις και αποσαφήνιση των όρων της τιμολόγησης. Όπως επίσης να είναι και ευχερέστερη η σύγκριση προγραμμάτων ανάμεσα στις εταιρείες παροχής ρεύματος.

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε τελευταίες διαβουλεύσεις με τους παρόχους προκειμένου να κλειδώσουν ορισμένα σημεία της πληροφόρησης που θα δίνουν μέσα από τους λογαριασμούς. Η Αρχή, επειδή η απόφασή της δεν είναι υποχρεωτική ως προς την εφαρμογή της, έχει κάνει γνωστό πως θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της θετικές αναφορές για όσους παρόχους έχουν προχωρήσει στις αλλαγές των έντυπων λογαριασμών με βάση τις οδηγίες της. Με βάση τα προαναφερόμενα, τα νέα έντυπα θα πρέπει να είναι έτοιμα από την 1η Ιουλίου.

Με τις αλλαγές που έχει προτείνει η ΡΑΕ δίνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την «ταυτότητα της σύμβασης» ανάμεσα στον πάροχο και τον πελάτη.

Τέτοιες είναι ο «αριθμός της σύμβασης», η «υπολειπόμενη διάρκεια της σύμβασης», το «όνομα του τιμολογίου», ο «τύπος τιμολόγησης», «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τιμολογίου», ο χρόνος έκδοσης του λογαριασμού, το αν υπάρχει ή όχι ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, οι «εκπτώσεις προμήθειας» και φυσικά θα δίνεται αναλυτική εξήγηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και για το ποσό της επιδότησης (ΤΕΜ).

ρεύμα

 Οι τρεις κατηγορίες

Το ενδιαφέρον είναι πως με βάση τα ενιαία έντυπα οι τύποι των τιμολογίων διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Σταθερή χρέωση. Πρόκειται για προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας.
  • Κυμαινόμενη χρέωση με όριο αυξομείωσης. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας και ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι πάροχοι σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας.
  • Κυμαινόμενη χρέωση χωρίς όριο αυξομείωσης. Πρόκειται για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι αυξήσεις ανεξαρτήτως ορίου θα μετακυλίονται στις χρεώσεις.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.