ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρελάνς Τσίπρα με αφορολόγητο και… Αχτσιόγλου

1 min read

Στις 10 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα µεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει από τον Προκόπη Παυλόπουλο την προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου

Επικαλούµενος ως εθνικό λόγο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονοµίας. Νωρίτερα, και προτού διαλυθεί η Βουλή, η κυβέρνηση θα καταθέσει το τελευταίο της νοµοθέτηµα για την κατάργηση της µείωσης τουαφορολόγητου. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιθυµεί να βάλει τη σφραγίδα της στην κατάργηση του µέτρου αυτού αλλά και ταυτόχρονα να προκαλέσει τη Νέα Δηµοκρατία να το ψηφίσει, αποδεικνύοντας εάν ήταν ειλικρινής η πρόθεσή της να κατατεθεί σχετική τροπολογία πριν από τις ευρωεκλογές ή προσχηµατική.

Ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί το σχετικό άρθρο του Συντάγµατος για τη διάλυση της Βουλής λέγοντας -όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος χθες το βράδυ στην ΕΡΤ ότι η ελληνική οικονοµία πρέπει να παραµείνει στον ενάρετο κύκλο και να µη δηµιουργηθεί περίοδος αναταράξεων. Ακόµη, εξέφρασε την απορία του για τον θόρυβο που προκαλεί η αντιπολίτευση σε σχέση µε το γεγονός πως η Βουλή θα παραµείνει ανοιχτή έως την ερχόµενη Παρασκευή για να νοµοθετεί και είπε ότι ειδικά το θέµα της αλλαγής του Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας θα µπορούσε να ψηφιστεί και συναινετικά.

Είπε, δε, ότι οι τροπολογίες που θα κατατεθούν αφορούν επείγουσες διατάξεις που σχετίζονται µε τη ζωή και την καθηµερινότητα των συµπολιτών µας και δεν είναι «φωτογραφικές», ξεκαθαρίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα ασκήσει τις αρµοδιότητές της µέχρι την τελευταία στιγµή όπως το Σύνταγµαορίζει». Στο µεταξύ, θα αντικατασταθεί µόνο ο υπουργός Εσωτερικών από υπηρεσιακό υπουργό.

«Να έρθει στη Βουλή»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει µε το κόµµα του στη Βουλή και να ψηφίσει τους κώδικες αλλά και τη νοµοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της µείωσης του αφορολόγητου που έχει προγραµµατιστεί να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2020. «Τον καλώ να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσει αυτό το µέτρο. Καλούµε την αντιπολίτευση να µην απέχει» είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έθεσε το κεντρικό δίληµµα της εθνικής κάλπης και είπε ότι τις τελευταίες ηµέρες πριν από τις ευρωεκλογές µε απόλυτη ειλικρίνεια απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό και τόνισε ότι η ψήφος του νοµιµοποιεί αυτά τα µέτρα, άρα «είναι προφανές ότι ανοίγει η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών, που θα αναθαρρήσουν» και συνεπώς «η εφαρµογή ή η αµφισβήτησή τους κρίνεται σε µεγάλο βαθµό από το αποτέλεσµα της 7ης Ιουλίου».

Θύµισε δε ότι οι ευρωεκλογές ήταν δηµοψήφισµα για αυτά τα µέτρα και σχολίασε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δεσµεύτηκε για την εφαρµογή τους, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει πλήρη γνώση του διακυβεύµατος.

Για τη µεσαία τάξη είπε ότι θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο στον ελληνικό λαό µε προοπτική δίκαιης ανάπτυξης και την προοπτική µιας εξισορρόπησης, την ώρα που οι προτάσεις της ΝΔ για τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα έχουν κόστος υπέρβασης από το δηµοσιονοµικό πλαίσιο της χώρας περίπου 6 δισ. ευρώ. «Αυτά θα είναι ταυτόχρονα περικοπές» ανέφερε. ∆εν παρέλειψε να κάνει αυτοκριτική για τον παραγκωνισµό της µεσαίας τάξης και υπενθύµισε ότι τα πρώτα χρόνια η κυβέρνησή του σχεδίαζε µε τα χέρια δεµένα στην πλάτη. «Η επιλογή µας να κατανείµουµε τα βάρη ήταν µια δίκαιη επιλογή δεδοµένων των συνθηκών εκείνη την περίοδο» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «∆εν είναι αφήγηµα µεσαίας τάξης, αλλά υποχρέωσή µας να στραφούµε στη µεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έβαλε πλάτη» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν φεύγω από τη µάχη»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, επίσης, ότι αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για λόγους δηµοκρατικής ευαισθησίας και σχολίασε πως η απόφαση αυτή είναι «συµβατή µε την περπατησιά µου. Κάθε φορά που βρέθηκα σε µεγάλα διλήµµατα ζήτησα την κρίση του ελληνικού λαού. Δεν παραιτήθηκα και δεν είπα “φεύγω από τη µάχη”» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι µε βάση το Σύνταγµα δεν µπορούσε να επισκεφθεί νωρίτερα τον Προκόπη Παυλόπουλο για να ζητήσει εκλογές, γιατί η µέγιστη προθεσµία είναι οι 30 ηµέρες.

Κυβερνητική εκπρόσωπος η Αχτσιόγλου

Η Εφη Αχτσιόγλου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η κυβερνητική εκπρόσωπος έως τη διενέργεια των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η απόφαση του πρωθυπουργού θεωρείται ειληµµένη και αναµένεται να ανακοινωθεί εντός των επόµενων ηµερών. Σε αυτήν την περίπτωση πιθανολογείται ότι ο σηµερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δηµήτρης Τζανακόπουλος θα διεκδικήσει την εκλογή του στη Βουλή µε σταυρό.

Η υπουργός Εργασίας, που ανήκει άλλωστε και στο επταµελές «πολιτικό διευθυντήριο» της Κουµουνδούρου, είναι ένα νέο πρόσωπο που θεωρείται ότι έχει µεγάλη διεισδυτικότητα στα νεανικά κοινά και στους νέους ψηφοφόρους, την ψήφο των οποίων διεκδικεί το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Συγχρόνως θεωρείται επιτυχηµένη και είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος. Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να εγκρίνει τα ψηφοδέλτια του κόµµατος σε συνεργασία µε την Προοδευτική Συµµαχία, ο κεντρικός κορµός των οποίων βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.