ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρέγκλινγκ: Ο στόχος για το πλεόνασμα χάνεται λόγω των παροχών Τσίπρα

1 min read

Την ανησυχία του Eurogroup για το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο, αλλά κυρίως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου. 

Ειδικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν μάσησε τα λόγια του, τονίζοντας πως οι παροχές πιθανότατα οδηγούν την Ελλάδα εκτός του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να μην δοθούν από κάποια κράτη μέλη του EFSF και του ESM οι εγκρίσεις για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Αρχικά ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, απεκάλυψε πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε την Ελλάδα για το πακέτο μέτρων, προσθέτοντας πως αυτό βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

«Περιμένουμε την έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σκοπεύουμε να συζητήσουμε για αυτό τον Ιούνιο στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Χρειάζεται αξιοπιστία και τήρηση των δεσμεύσεων, από όλες τις χώρες και από την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει στην πορεία ανάκαμψης των προηγούμενων ετών και να εμπεδώσει αίσθημα εμπιστοσύνης στους επενδυτές».

Ωστόσο, λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως οι παροχές που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση οδηγούν σε σοβαρές δημοσιονομικές αποκλίσεις. Ανέφερε δε πως ήδη υπάρχει αρνητική αντίδραση των αγορών και πως μετά τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης τα spreads έχουν αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

«Ανησυχούμε γι’ αυτό. Δεν έχουμε μια πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική μας πρόβλεψη υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για εφέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση», ανέφερε σχετικά.

Εμφατικά επεσήμανε πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί κατά σημαντικό περιθώριο και ακόμα περισσότερο το 2020.

Αλλά δεν στάθηκε μόνο σε αυτό και υπογράμμισε πως η σύνθεση του πακέτου μέτρων είναι προβληματική. «Τα μέτρα μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα άλλαξε μονομερώς τους δημοσιονομικούς κανόνες είπε ότι αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό.

Συγκεκριμένα απάντησε: «Η χώρα διατηρεί το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας αν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επί αυτού και θα γίνει, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβητήθηκε ο στόχος για φέτος. Γνωρίζετε ότι για το 2020 η Ελλάδα προτείνει μια χρήση του ταμειακού αποθέματος για να μειωθεί ο στόχος των πλεονασμάτων, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως εκείνος προσωπικά τάσσεται υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου, καθώς είναι κάτι που στηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όμως στο σημείο αυτό είπε πως η πρόωρη αποπληρωμή απαιτεί να δοθούν συγκεκριμένες εγκρίσεις από τα κράτη μέλη που μετέχουν στον EFSF και τον ESM. «Το αν γι’ αυτό υπάρχει αντίκτυπος από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να περιμένουμε να το δούμε», είπε.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Όπως είπε, προς το παρόν γίνεται αξιολόγηση των μέτρων από τους θεσμούς, ενώ τα συμπεράσματα θα εξετασθούν στο επόμενο Eurogroup.

Ο ίδιος επανέλαβε τη δήλωση που έκανε εισερχόμενος στο Eurogroup λέγοντας πως εκτός από τη δημοσιονομική πλευρά των μέτρων εξετάζεται και ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

«Υπό την αυξημένη εποπτεία η χώρα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους και την υιοθέτηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και άρα συνέπειες για τους συμφωνηθέντες στόχους και τις απαιτήσεις. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε στενά για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε όλοι, διατηρήσιμη ανάπτυξη», είπε σε διπλωματικό τόνο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.