ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Rapid test: Μέχρι πότε για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πού αλλού είναι υποχρεωτικό

1 min read

Παρατείνεται η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για υποχρεωτικό rapid test μέχρι και τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με διάταξη που είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο.

Μπορεί να περάσαμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς και γιορτές για πρώτη φορά χωρίς μέτρα ενώ, ακούμε τους ειδικούς εδώ και καιρό να επαναλαμβάνουν πώς πλέον εισερχόμαστε σε μια εποχή συνύπαρξης με τον κορονοϊό που πρακτικά σημαίνει οτι τα όποια μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν θα είναι ήπια, εν τούτοις, ένα μέτρο φαίνεται πως θα συνεχίζει να μας συντροφεύει μέχρι την Άνοιξη.

Ο λόγος φυσικά για την υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για υποχρεωτικό rapid test μέχρι και τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου Υγείας.

Ειδικότερα με αρνητικό rapid test θα συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο, ενώ στον έλεγχο θα πρέπει βέβαια να υποβάλλονται με δική τους επιβάρυνση μια φορά την εβδομάδα.

Στους διαγνωστικούς ελέγχους, μάλιστα, δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Στις περιπτώσεις που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κληθούν να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης, rapid test, δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Πού παραμένει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πάντως το πιστοποιητικό εμβολιασμού παρέμεινε και θα συνεχίσει να παραμένει, εν αναμονή του νέου ΦΕΚ με τα μέτρα, υποχρεωτικό τις εξής περιπτώσεις εκτός από τους εργασιακούς χώρους

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα

Οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας

Στη δυναμικότητα των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνων μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομών παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, συμπεριλαμβάνονται και όσοι παρέχουν εθελοντική εργασία.

Επιστρέφουν σήμερα και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Βάσει της εισήγησης των εμπειρογνωμώνων, η επιστροφή γίνεται με δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και με εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών.

Συγκεκριμένα, ανεμβολίαστοι γιατροί δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε: Μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κορωνοϊό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

Οι σύμβουλοι έκριναν ότι έχει ήδη παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας και δεν έχει επαναξιολογηθεί «βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.