ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Σάρατζ ανακοίνωσε οτι παραιτείται από πρωθυπουργός

1 min read

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη

Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε απόψε ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Είναι επικεφαλής του GNA από τότε που ιδρύθηκε το 2015 ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ με στόχο την ένωση και τη σταθεροποίηση της Λιβύης μετά το χάος που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που έριξε τον Muammar Qaddafi.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

Η παραίτηση αυτή Σάρατζ, όπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα, ίσως να οδηγήσει σε μία τεράστια ήττα για τα σχέδια Ερντογάν, αλλά και σε βήματα προς την ειρήνη στη Λιβύη, που σφυροκοπάται εδώ και χρόνια από ξένες παρεμβάσεις και εμφύλιες συρράξεις.

Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία, κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον Φ.Σαράτζ, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Μετά την απόφαση κατάπαυσης του πυρός, ξεκίνησαν διαμαρτυρίες ενάντια στο κόστος ζωής και τη διαφθορά στις πόλεις της Δυτικής Λιβύης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του UMH και στη Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με επικεφαλής τον Khalifa Haftar, υποστηριζόμενη από την αντίπαλη κυβέρνησή του στο Τομπρούκ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.