ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό -Παρέμβαση Μέρκελ και Ευρώπης

1 min read

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, αφού σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, αλλά και Ευρώπη το ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και αποτελέσματα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Στα χέρια του Τσίπρα το Σύμφωνο Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Οπως δημοσίευσε την Πέμπτη το iefimerida στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται το προσχέδιο του συμφώνου το οποίο η Αθήνα θα προτείνει στα Σκόπια και θα αποτελέσει την συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας για τις σχέσεις των δύο χωρών. Το πρώτο και τελευταίο λόγο είχε προσωπικά ο Νίκος Κοτζιάς που τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες και πιθανότατα σε λίγες ημέρες θα επισκεφτεί ξανά τα Σκόπια φθάνοντας στο αεροδρόμιο που θα έχει πλέον μετονομασθεί από Μέγας Αλέξανδρος.

Τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ στις Βρυξέλλες 

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα έχει -άτυπη- συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ. Ενα από τα θέματα που θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα είναι αυτό ονόματος της ΠΓΔΜ.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι. Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής  (Τσίπρα-Γιούνκερ- Μέρκελ- Μπορίσοφ) όπως πρώτο δημοσίευσε το iefimerida, αλλά και -δεύτερη ξεχωριστή συνάντηση- με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Στο τραπέζι Σκοπιανό

Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει πως η καγκελάριος «θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για συναινετική και αμοιβαία λύση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», θέμα, που αναμένεται να συζητήσουν και σήμερα οι κκ Τσίπρας και Μέρκελ.
Πάντως ένα από τα αγκάθια στο ζήτημα της ονομασίας παραμένει η δέσμευση των Σκοπίων για αλλαγή συνταγματικής ονομασίας.

Στα Σκόπια την Κυριακή Γιούνκερ, Χαν και Μογκερίνι

Στα Σκόπια θα βρεθεί την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον επίτροπο διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η επίσκεψη θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της προσπάθειας της ΕΕ για ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.
Μετά την επίσκεψη στην ΠΓΔΜ η ευρωπαϊκή αποστολή θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί και τους υπόλοιπους τέσσερις επίδοξους εταίρους: τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Η περιοδεία του κ. Γιούνκερ στα Βαλκάνια θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου στη Βουλγαρία, η οποία ελέγχει την 6μηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.
Η ΕΕ έχει θέσει ως ανεπίσημο αρχικό στόχο την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στους κόλπους της έως το 2025, αν και δεν έχει δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.
Προϋπόθεση για την ένταξη των έξι κρατών είναι, μεταξύ άλλων, βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν το κράτος δικαίου και θα τερματίζουν την «αιχμαλωσία» των κρατικών θεσμών από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Προαπαιτούμενο είναι επίσης η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, κάτι που καλύπτει το Σκοπιανό, αλλά και την διαφορά ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο προτού ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη.

Ζάεφ: Να κάνουμε βήματα απεμπλοκής

Και στην ΠΓΔΜ όμως ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του δεν σταματά να επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην απεμπλοκή, παραμένοντας συνεπής σε τροχιά επίλυσης όπως συμφώνησε στη μαραθώνια συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός.

Τι ισχύει τελικά με το GornaMakedonija

Υπενθυμίζεται πως Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που φαίνεται να έχει προκριθεί τελικά ως λύση, είχε γράψει πρώτο το iefimerida.gr.
Από τα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς, τελικά το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) φαίνεται πως είχε προκριθεί και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά πέτυχε, μάλιστα, η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.