ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

“Πύρινο μέτωπο”! Στενότατη αμυντική συνεργασία με Ισραήλ-Στόχος τα τουρκικά UAV και οι πύραυλοι BORA

1 min read

Τι φέρνει για την Ελλάδα η Τριμερής στο Ισραήλ-Στην Α.Μεσόγειο “γράφεται” το μέλλον της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής και οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα

Σημαντικά νέα έφερε η Τριμερή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, με τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ , παρουσία του Κύπριου προέδρου.

Καταρχήν, έχουμε την επιβεβαίωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα υλοποιηθεί και με την βοήθεια των ΗΠΑ, “φέρνοντας” και Τριμερή, ίσως και Τετραμερή , στρατιωτική δύναμη φύλαξης, ενός τρομερά σημαντικού κόμβου ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί όπως και να έχει, ενώ οι πρώτες εργασίες έρευνας και σχεδιασμού έχουν ήδη ξεκινήσει, με την χώρα μας να κατέχει πραγματικά κυρίαρχη θέση στο όλο σχέδιο.

Παλαιότερες πληροφορίες φέρουν, τόσο την Αίγυπτο, όσο και την Λιβύη, μαζί και την Σ.Αραβία( αφού υλοποιηθεί αγωγός που θα καταλήγει στο Ισραήλ) να συμμετέχουν στο όλο σχέδιο μελλοντικά, με την  γεωπολιτική και ενεργειακή αξία του οποίου ξεπερνά κάθε προσδοκία. 

Αμυντική συμμαχία Ελλάδος Ισραήλ-Κύπρου στην Α.Μεσόγειο με συνδρομή Γαλλίας και ΗΠΑ λόγω Τουρκίας

Στην κοινή ανακοίνωση των Τριών ηγετών, “φωτογραφίζεται” η Τουρκία και τα άκρως επικίνδυνα σχέδια της στην περιοχή της Α.Μεσογείου.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για επικίνδυνη “διάδοση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs), καθώς και πυραύλων Κρουζ”, τα οποία οι Τρεις ηγέτες θεωρούν ως μια επικίνδυνη εξέλιξη, για την οποία είναι πλέον αποφασισμένοι να την αντιμετωπίσουν.

Επίσης μίλησαν για “περιφερειακούς πάροχους”, “που χορηγούν και χρηματοδοτούν μισθοφόρους σε διάφορα θέατρα συγκρούσεων”.

Το γενικό πλάνο κατά των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, περιλαμβάνει, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αυστηρές κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, για να αναγκαστεί η τουρκική πλευρά να μην παράγει σωρηδόν εξοπλισμένα UAV, πουλώντας τα δεξιά και αριστερά.

Στην συνέχεια τονίζεται από ειδικούς ότι το Ισραήλ, καθώς και Ελλάδα-Κύπρος, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους, την τουρκική βάση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων BAYRAKTAR στο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου στην Κατεχόμενη Κύπρο, από το οποίο οι Τούρκοι απειλούν ξεκάθαρα την περιοχή, εκτός της Κύπρου.

Το Ισραήλ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τουρκική βάση και στην βάση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Καρπασία, ως βάσεις επίδειξης τουρκικής υπεροχής και ύποπτων σχεδίων.

Το επόμενο κομμάτι της Τριμερούς συνεργασίας, αφορά κοινά σχέδια για την αντιμετώπιση των τουρκικών UAV, με μεταφορά τεχνολογίας, την αγορά και την κατασκευή εξελιγμένων εξοπλισμένων με μικρούς πυραύλους UAV, καθώς και την δημιουργία συστημάτων ηλεκτρονικών παρεμβολών των τουρκικών μη επανδρωμένων οχημάτων κά.

Το πιο επικίνδυνο αφορά την δημιουργία των τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου BORA1-2, με βεληνεκές 270χλμ. οι οποίοι, αν για παράδειγμα τοποθετηθούν σε Μικρασιατικά παράλια και Κατεχόμενη Κύπρο, θα απειλούν ξεκάθαρα, Ελλάδα και Ισραήλ.

Η αντιμετώπιση τους θα γίνει με προηγμένα αντιβαλλιστικά συστήματα στα πρότυπα του ισραηλινού IRAN DOME, σε συνεργασία με ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Η ουσία αυτής της διακήρυξης είναι το γεγονός της παραδοχής,  ειδικά της ισραηλινής πλευράς, ότι εκτός του Ιράν, η Τουρκία αποτελεί σοβαρό αντίπαλο στην Α.Μεσόγειο, και αυτό θα “γεννήσει” πολλές θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα για Ελλάδα-Κύπρο, σε συνδυασμό με τα ενεργειακά σχέδιο στην ίδια περιοχή.

Αν μάλιστα έχουμε και την δημιουργία του κουρδικού κράτους, η οποία κυοφορείται εδώ και μεγάλο διάστημα, όλα αυτά θα υλοποιηθούν ακόμη νωρίτερα, ότι και να δηλώνουν πολλοί εντός και εκτός Ελλάδος, οι οποίοι οφείλουν να κατανοήσουν ότι αυτήν περίοδο έχουμε τρομερές ανακατατάξεις και τεράστια σχέδια που θα αλλάξουν το μέλλον της περιοχής μας για τα επόμενα 50 χρόνια.   

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Κατάρ του Τούρκου προέδρου ΡΝ.Ερντογάν, και την παρουσία του στη τουρκική στρατιωτική βάση, είπε ο ίδιος μεταξύ άλλων :

“Εσείς είστε το καμάρι του τουρκικού έθνους, εσείς  είστε πηγή ασφαλείας τόσο για τους πολίτες μας όσο και για τους φίλους μας. Ο ηρωικός στρατός μας, βρίσκεται σε τρεις ηπείρους και σε επτά θάλασσες, όπως συνέβαινε επί αιώνες, εκπληρώνοντας  την αποστολή του, ακόμη και αν απαιτηθεί να δώσει την ζωή τους οι άνδρες μας”, ενδεικτικό των προθέσεων και των νεο-οθωμανικών σχεδίων τη Τουρκίας.

             
Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ


Εμείς, ο Naftali Bennett, Πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, και ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντώμενοι στην Ιερουσαλήμ σήμερα, 7η Δεκεμβρίου 2021, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, για να προωθήσουμε κοινά συμφέροντα και να εργαστούμε από κοινού για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας, στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αντιπροσωπεύει ένα κέντρο κοινών συμφερόντων που συνδέει Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Οι κοινές αξίες μας παρέχουν μία σταθερή και διαρκή βάση για την εταιρική σχέση μας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

αλωσορίσαμε τον διορισμό του Μόνιμου Γραμματέα της Μόνιμης Γραμματείας για τους Τριμερείς Μηχανισμούς, που θα συμβάλλει σε ένα καλύτερο συντονισμό στα διάφορα πεδία συνεργασίας μας και θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μας.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ αντιπροσωπεύουν μια μοναδική ιστορική αλλαγή στην περιοχή και προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση σχέσεών μας με τις χώρες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής. Για τον σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε την πρώτη από τις συναντήσεις της Πάφου που έλαβε χώρα τον περασμένο Απρίλιο με τη συμμετοχή των ΗΑΕ και δεσμευόμαστε να διευρύνουμε το πεδίο της συνεργασίας μας προς καθένα και όλους τους ενδιαφερόμενους που μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις και στόχους.

Μία διπλωματία που οικοδομεί γέφυρες είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα και είμαστε αποφασισμένοι να το επιτύχουμε.

Αυτή η συνεργασία έχει τη δυναμική να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό βασιζόμενο σε κοινούς στόχους για περιφερειακή σταθερότητα προς αντιμετώπιση της πρόκλησης του ριζοσπαστισμού και την προώθηση οικονομικών συμφερόντων. Το πλαίσιο συνεργασίας «3+1» με τις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσβλέπουμε στην εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο το σχεδιασμό συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών, στο κατάλληλο πολιτικό επίπεδο, σε μία από τις επόμενες συναντήσεις μας σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της ισχυρής στήριξης που επιδεικνύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην εταιρική σχέση μας.

Σκεπτόμαστε την ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού μας, που περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συνεργασία.

Εκφράζουμε την πλήρη και ακλόνητη στήριξη στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μία τέτοια λύση, που θα επανενώσει το νησί, βασισμένη στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλει και σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, μέσω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου.

Καταδικάζουμε σθεναρά και απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας, καθώς και υποκίνησης σε βίαιες ενέργειες, και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να περιορίσει τη μετακίνηση τρομοκρατών και ξένων μαχητών, να περιορίσει τη βοήθεια σε τρομοκρατικές οντότητες και να καταπολεμήσει τη διάδοση του εξτρεμισμού.

Μας ανησυχούν οι περιφερειακοί πάροχοι που χορηγούν και χρηματοδοτούν μισθοφόρους σε διάφορα θέατρα συγκρούσεων. Η διάδοση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) και πυραύλων Κρουζ είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη την οποία είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, τονίζουμε τη σημασία καταπολέμησης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι χώρες μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση του ιού COVID-19. Τονίζουμε τη σημασία ανταλλαγής γνώσεων, τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών και τεχνολογίας, και δεσμευόμαστε να προσφέρουμε αμοιβαία βοήθεια για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της πανδημίας και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε αυτό το πεδίο, προκειμένου να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές προκλήσεις αυτού του μεγέθους στον χώρο της υγείας.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους. Εκφράζουμε τη σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και διαφύλαξης της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, συζητήσαμε τον οικονομικό ρόλο του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και το σχέδιο του αγωγού EastMed. Επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας σε όλα τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος.

Το EastMed Gas Forum, του οποίου την Προεδρία θα αναλάβει η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2022, αποτελεί μέγιστη ευκαιρία για συνεργασία και διάλογο, για τους ενδιαφερόμενους της περιοχής.

Το Forum βασίζεται στους φυσικούς πόρους της περιοχής για να μετατρέψει τα αποθέματα υδρογονανθράκων σεκαταλύτη για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και για να προωθήσει τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων του περιβαλλοντικού θεματολογίου.

Συμφωνούμε να εργαστούμε στενά για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, μέσω κοινών έργων, στους τομείς των καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την προώθηση της ενεργειακής και ηλεκτρικής διασυνδεσιμότητας μεταξύ των χωρών μας μέσω του έργου διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ενέργειας, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής COP26 και σε προετοιμασία της COP27 που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο.

Αναγνωρίζουμε τη σημασία περιφερειακής συνεργασίας στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας επί κοινών περιβαλλοντικών προκλήσεων, με ιδιαίτερη ευαισθησία για το νερό και τη διαχείριση υδάτινων λυμάτων και την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

  • Λόγω της αμεσότητας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, εκφράζουμε προθυμία να συνεργαστούμε στο πλαίσιο σχετικών περιφερειακών πρωτοβουλιών, μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας της Κύπρου για τον συντονισμό της δράσης για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Συναφώς, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μία ομάδα εργασίας για τα ζητήματα αυτά.

Επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή δέσμευσή μας για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη προώθησης συνεργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, και άμεσης σύγκλησης Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στην περιοχή μας έχει πυροδοτήσει άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές που θέτουν προκλήσεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πολυμερή, πολύπλευρη δράση.

Είμαστε πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα της τριμερούς συνεργασίας μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά για να αξιοποιήσουμε πλήρως όλες τις δυνατότητες προς όφελος των χωρών και λαών μας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.

Οι τρεις ηγέτες συμφωνήσαμε πως η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί στην Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Πηγή pentapostagma

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.