ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ψήφος Αποδήμων Μάχη για τα 200 ναι στα κρίσιμα άρθρα όπου κρίνεται το νομοσχέδιο

1 min read

Μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 ψήφων στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού έδειξαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών της αντιπολίτευσης.


Ηεικόνα που διαμορφώθηκε μετά από την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των εισηγητών έδειξε ότι πλην της Νέας Δημοκρατίας πολύ κοντά στο να υπερψηφίσουν τα άρθρα του νομοσχεδίου -αυτά και όχι η ψήφος επί της αρχής είναι κρίσιμα για την ισχύ του νομοσχεδίου- είναι το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Όπως προανήγγειλε ήδη από το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε σειρά αλλαγών ξεκαθαρίζοντας ότι αν τα άρθρα μείνουν ως έχουν δεν μπορεί να τα υπερψηφίσει.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελίας Λιακούλη καθώς μολονότι οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ έχει ικανοποιηθεί, κατέθεσε σειρά ενστάσεων και προβληματισμών για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που θέτει το νομοσχέδιο. Αρνητική τέλος ήταν όπως αναμενόταν η στάση του ΜΕΡΑ 25.

Κατά την τοποθέτησή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε 4+1 όρους για να ψηφίσει “ΝΑΙ” υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν  εξασφαλίζει το αδιάβλητο και διαφανές της διαδικασίας και δεν κατοχυρώνει οριστικά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των ελλήνων εξωτερικού .

Συγκεκριμένα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν προσδιορίζεται όργανο που θα εκδώσει διαπιστωτική πράξη για το αν ανταποκρίνονται στα κριτήρια οι αιτούντες για εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους και ζήτησε:

1) Η  διακομματική επιτροπή να έχει την ευθύνη επί της αποδοχής ή όχι των αιτήσεων και τη γενική ευθύνη επί της διαδικασίας

2) Ανανέωση των εκλογικών καταλόγων εξωτερικού σε ετήσια και όχι σε δεκαετή βάση

3) Κατάργηση της πρόβλεψης πως   θέματα εφαρμογής του νόμου  μπορούν να ρυθμίζονται με απόφαση Υπουργών

4) Η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και  διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγουςνα ρυθμίζονται μόνο με σύμφωνη γνώμη της επιτροπής αποδήμων και μάλιστα με πλειοψηφία 2/3

5) Διαχωρισμό του ψηφοδελτίου Επικρατείας στα δύο με ξεχωριστό πεδίο για υποψηφίους αποδήμων ώστε να είναι υποχρεωτικής η εκλογή τους

“Έχουμε αποδείξει ότι εμείς ήμασταν το πρώτο κόμμα που επιχείρησε να λύσει σύμφωνα με τη δημοκρατική αρχή και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αίτημα δεκαετιών και είμαστε και τώρα έτοιμοι αν η κυβέρνηση επιστρέψει στο λόγο ειλικρίνειας, να κάνει δεκτό να είναι η διαδικασία αδιάβλητη και να κατοχυρώσει και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι” είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αίσθηση προκάλεσε η κριτική εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, με την κα Λιακούλη να δείχνει πως οι πολλοί περιορισμοί προκαλούν προβληματισμό ενδεχομένως ακόμα και για την υπερψήφιση κάποιων άρθρων. Η κα Λιακούλη επέκρινε τους «κόφτες» και τους  περιορισμούς για ψήφο από τον τόπο κατοικίας και ζήτησε από όλα τα κόμματα να κάνουν υπερβάσεις προκειμένου να μη γίνουν καταγέλαστα. «Δικαίωμα ψήφου να έχουν όλοι οι Έλληνες εξωτερικού. Να πούμε “ΝΑΙ” σε επιστολική ψήφο» είπε.

Θετικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας λέγοντας ότι το κόμμα του αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή το θέμα «χωρίς τακτικισμούς, μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς να μετράει κουκιά και στόχο εξεύρεση λύσης που θα διευκολύνει πραγματικά Έλληνες που ζουν, εργάζονται και  σπουδάζουν εξωτερικό και έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τόπο που κατοικούν».

«Προτείναμε μία λύση που από τη μία θα διευκολύνει από την άλλη θα αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που δεν έχουν ουσιαστικούς δεσμούς με τη χώρα και δεν θα υποστούν τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών» είπε. Καταλήγοντας πάντως ο κ. Γκιόκας ζήτησε διευκρινίσεις για τη διασφάλιση της μη αλλοίωσης του αποτελέσματος με πιθανές διπλοψηφίες.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Αντώνης Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης βάλλοντας μάλιστα κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του ενώ αρνητική ήταν η θέση του ΜΕΡΑ 25.

«Θα εξαντλήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή τα περιθώρια της συναίνεσης» απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Υψηλόβαθμοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες εξηγούσαν ότι η κρίσιμη για την ισχύ του νόμου δεν είναι η ψήφος επί της αρχής αλλά η επίτευξη της πλειοψηφίας των  200 σε κάθε άρθρο.  Με τους συσχετισμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Βουλή αν υπερψηφισθούν Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση συγκεντρώνεται αριθμός 205 βουλευτών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.