ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Φεβρουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προϋπολογισμός 2020 Σκέψεις και προβληματισμοί

1 min read

Ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019, δηλαδή το υπερπλεόνασμα, είναι 436 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού – Οι σκέψεις αλλά και οι προβληματισμοί της κυβέρνησης για το πώς θα μοιραστεί ο «μποναμάς.

Ο Προϋπολογισμός βασίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,6% του ΑΕΠ σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης κατά 2,8% καθώς και σε μία άνοδο των εσόδων κατά 456 εκατ ευρώ (στα 54,26 δισ. ευρώ) παρά τη μείωση βαρών κατά 1,18 δισ. ευρώ. Αυτό το επιτυγχάνει μέσα από ισόποσα μέτρα εξισορρόπησης αλλά και με τη μείωση των δαπανών κατά 565 εκατ. ευρώ στα 56,39 δισ. ευρώ. Το δίλημμα που προκύπτει είναι «μεσαία τάξη ή τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα» θα πάρουν φέτος το Κοινωνικό Μέρισμα.

Μετά από τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5% για τις επιχειρήσεις, φαίνεται ότι υπάρχουν εισηγήσεις για φοροελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα αντί μερίσματος.

Το λογικό σενάριο θα ήταν να αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι στην παρούσα φάση είναι περίπου 260.000. Δεν πρόκειται μόνο για χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και για ανέργους ή νέους με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και θα μοιράζονταν περί τα 600- 700 ευρώ έκαστος, αν υποθέσουμε ότι το μέρισμα είναι περίπου 150- 200 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του πριν από μερικές ημέρες είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων του τονίζοντας «το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, δεν θα ανεχτώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε, να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».

Τα τελευταία σενάρια μιλούν για μείωση ή επιστροφή είτε του φόρου εισοδήματος είτε της εισφοράς αλληλεγγύης. Μία τέτοια παροχή αφορά μόνον όσους βγάζουν παραπάνω 8.636 ή 12.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή αποκλείει όσους είναι άνεργοι, άποροι ή αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Όλα τα παραπάνω θα συνεκτιμηθούν και οι αποφάσεις θα ληφθούν ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για το 2020. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει νέες παροχές 1,181 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση στα Social Media