ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

15 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πρωτούλης Η διαχείριση απορριμμάτων το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας, για 60 χρόνια, η λύση των κυβερνώντων ήταν η Φυλή

1 min read

Την πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και των αυτοδιοικητικών αρχών διαχρονικά, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, κατήγγειλε μέσω διαδικτυακής συνέντευξης, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΛΣ) ενώ παρουσίασε και τις θέσεις της παράταξης.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι περιφερειακοί συμβουλοι της ΛΣ και οι εκλεγμένοι της στο ΔΣ του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής.

Ο Γ. Πρωτούλης τόνισε πως για 60 χρόνια, η λύση των κυβερνώντων σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα ήταν μία, η Φυλή, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Αττικής -και ιδιαίτερα της Δυτικής. Υποστήριξε πως πάντα άφηναν το πρόβλημα να φτάσει στο «μη παρέκει», ώστε με μελετημένη τη στρατηγική του αδιεξόδου, να επιβάλουν τη λύση της Φυλής που από πριν είχαν αποφασίσει.

Επίσης παρουσίασε αποσπάσματα από την «Τελική Έκθεση» του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των ΧΥΤΑ Φυλής και Άνω Λιοσίων, όπου προέκυψαν από σειρά δειγματοληψιών και αναλύσεων, αποδεικνύοντας το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής, καθώς επίσης και το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε στην κινητοποίηση που διοργανώνουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αττικής – Δυτικής Αθήνας την Παρασκευή (15 Μαΐου) στις 9.00 το πρωί, στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, όπου έχει προγραμματιστεί η αποσφράγιση των προσφορών του διαγωνισμού για την επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Ο Βαγγέλης Σίμος, εκ μέρους των εκπροσώπων της «ΛΣ» στον ΕΔΣΝΑ, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η διοίκηση Πατούλη, δανειζόμενη πρακτικές από τη διοίκηση Δούρου, συνεχίζει να ροκανίζει την υγεία του λαού της Δυτικής Αθήνας».

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Γ. Πρωτούλης, κάνει λόγο στη βάση «ομολογιών» Ευρωπαίων επιτρόπων και της ΕΛΣΤΑΤ για «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου» αναφερόμενος στο ΧΥΤΑ Φυλής. Γεγονός που αναγνώρισε τον Οκτώβρη 2019 και ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης όπως σημειώνει, αλλά σήμερα ειδικά μετά την ψήφιση του «εγκληματικού για το περιβάλλον νόμου» παραμένει «η διαιώνιση του ΧΥΤΑ Φυλής, της ΟΕΔΑ Φυλής (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων) στο σύνολό της, καταστροφική για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας και για το περιβάλλον».

Σημειώνει ότι τον Αύγουστο του 2019, παραμονές της παράδοσης-παραλαβής από την κ. Δούρου στον κ. Πατούλη, αποφάσισαν στον ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία μιας νέας τεράστιας χωματερής στη Φυλή και την επέκταση της υφιστάμενης.

Ο Γ. Πρωτούλης αφού υπογραμμίζει ότι «δεν έχουμε δύο ζωές για να τους δώσουμε τη μία», τονίζει πως «λύση υπάρχει». Η ΛΣ, αναφέρει, έχει καταθέσει «αναλυτική, ολοκληρωμένη, επιστημονικά επεξεργασμένη» πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με κύριο στοιχείο την ανακύκλωση.

Σημειώνει ότι παρά την ανακήρυξη του 2020 ως έτους ανακύκλωσης φτιάχνουν νέες χωματερές για τα επόμενα 25 χρόνια στην ίδια περιοχή. Χαρακτηρίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων ως το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας δηλώνοντας ότι δεν χωρά το επιχειρηματικό κέρδος, και ότι η «πάλη του λαού της Αττικής πρέπει να στοχεύει στα αίτια του προβλήματος, στη διαχείριση των απορριμμάτων από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου κριτήριο θα είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και θα υιοθετούνται επιστημονικά κριτήρια για τις χωροθετήσεις των όποιων ρυπογόνων δραστηριοτήτων».

Δημοσίευση στα Social Media