ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πρόταση των Αμερικανών σε Ερντογάν: Δώσε τους S-400 στην Ουκρανία και παίρνεις F-35!

1 min read

Οι Αμερικανοί πρόσφεραν διέξοδο διαφυγής στην Τουρκία και τον Ερντογάν προκειμένου να απεμπλακεί από τις κυρώσεις και να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35.

Aπαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραδώσει τους ρωσικούς S-400 στην Ουκρανία!

Το σενάριο είναι δύσκολο εάν όχι αδύνατο να υλοποιηθεί καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σοβαρή ρωσο- τουρκική κρίση.

Παρόλα αυτά, η αμερικανική πρόταση στέλνει ακόμη ένα μήνυμα προς τον Ερντογάν: Πρέπει να διαλέξεις πλευρά ή με εμάς ή με την Ρωσία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην τουρκική πλευρά να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που είχε η ίδια η Άγκυρα παραλάβει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξεταστεί ως αντάλλαγμα ακόμη και το ενδεχόμενο να επιστρέψει και πάλι η νατοϊκή Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο υπενθυμίζεται πως εκείνη είχε εκδιωχθεί/αποκλειστεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Το όλο «δούναι και λαβείν» φαντάζει δύσκολα υλοποιήσιμο. Εάν η Άγκυρα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, το πιο πιθανό είναι πως θα ακολουθούσε μια σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία. Και δικαιολογημένα, καθώς οι Τούρκοι θα είχαν στείλει ρωσικά όπλα στους Ουκρανούς για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επίθεση, πράγμα που δεν θα μπορούσε φυσικά να αρέσει στη Μόσχα για λόγους πρακτικούς αλλά και για λόγους συμβολικούς.

Στο εν λόγω σενάριο πάντως πλέον αναφέρονται σοβαρές αμερικανικές πηγές, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times, σύμφωνα με τον οποίο η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως τουρκική πλευρά ακόμη δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση.

Δημοσίευση στα Social Media