ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προστασία πρώτης κατοικίας: Παράταση του νόμου έως τέλος Απριλίου

1 min read

Παρατείνεται για τέσσερις μήνες ακόμη η ισχύς του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδική αναφορά γίνεται και από την Κομισιόν στην έκθεσή της, η οποία ναι μεν θεωρεί ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε να ρυθμιστούν περισσότερα δάνεια, ωστόσο εκτιμά ότι η παράταση επιβραδύνει την ομαλοποίηση της κουλτούρας πληρωμών, αλλά αναγνωρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των ρυθμίσεων.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω νόμος είχε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών «η κυβέρνηση προχώρησε σε συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες για να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση. Επιπροσθέτως, παρατείνει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ακόμη τέσσερις μήνες, από το τέλος τους έτους που προβλεπόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Νωρίτερα την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει το ισχύον πλαίσιο προστασίας της Α’ κατοικίας για ένα τετράμηνο, δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου του 2020, αποκάλυπτε και η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, εκφράζοντας όμως παράλληλα τη δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών θεσμών, που θεωρούν ότι «ενώ μια τέτοια τεχνική παράταση θα μπορούσε να βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνει την ομαλοποίηση της κουλτούρας πληρωμών».

Πάντως παρατηρήθηκαν πολύ σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου με αποτέλεσμα ελάχιστα δάνεια να έχουν ρυθμιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στις 20 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 14 Νοεμβρίου 2019, έχουν ρυθμιστεί μόλις 20 δάνεια, μέσος όρος δηλαδή ένα δάνειο την εβδομάδα. Ειδικότερα τα στοιχεία αναφέρουν τα εξής:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 48.040 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 32.060 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 579 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
  • Έχουν δοθεί 103 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
  • Έχουν ήδη αποδεχθεί 20 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
  • Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 7 πολίτες.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.