ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων – Ποιοι οι ωφελούμενοι

1 min read

Σε λειτουργία έχει τεθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για το «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα» με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες (ν.4916/22) με σκοπό τη στήριξη της κύριας κατοικίας τους, μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (ν.4738/20).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα κρατικής στήριξης απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και περιλαμβάνει:

  • Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών.
  • Αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Σημειώνεται πως ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων του προγράμματος υπολογίζεται σε περίπου 5.000 οφειλέτες που πληρούν σωρευτικά τα εισοδηματικά περιουσιακά και λοιπά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή της Κρατικής επιδότησης είναι να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας – εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια – που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-9-2021), δηλαδή:

  • έως 7.000 ευρώ ετησίως για τον άγαμο
  • μέχρι 21.000 ευρώ ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού

Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση της «Βεβαίωσης Ευάλωτου Οφειλέτη», η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Με τη λήψη της βεβαίωσης, τα «ευάλωτα νοικοκυριά» μπορούν να περάσουν στο επόμενο «βήμα» και να λάβουν τη συνεισφορά του Δημοσίου, με την μορφή επιδότησης, η οποία διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα και θα έχει διάρκεια έως και 15 μήνες, ανάλογα τη σύνθεση και να προχωρήσουν αμέσως μετά στην πληρωμής της δόσης του δανείου τους.

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από τις 15/9/22, όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης έχει λάβει χώρα σε προγενέστερο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας

Ενώ, όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή.

Η υποβολή όλων αιτήσεων ολοκληρώνεται με το πέρας των 15 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 15.12.2023 ή μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όποιο γεγονός συμβεί πρώτο.

Όπως επισημαίνεται, με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του ν.4738/20 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω της μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.