Τρ. Δεκ 1st, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προσφυγικό και αποσυμφόρηση των νησιών

1 min read

Υπό το βάρος των τοπικών κοινωνιών αλλά και της γαλάζιας βάσης

Ηεπικαιροποίηση του επιχειρησιακού πλάνου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού δεσπόζει στην κυβερνητική ατζέντα τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται κατά πληροφορίες να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Άλλωστε, οι συσκέψεις της τρέχουσας εβδομάδος με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, των Υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του ειδικού συντονιστή, Αλκιβιάδη Στεφανή και του εκτελόντα χρέη εκπροσώπου τύπου για το θέμα Μάνου Λογοθέτη έχουν ως κύρια στόχευση να λάβει συντεταγμένη μορφή η για πολλούς λόγους ακανθώδης διαδικασία της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Υπό το βάρος των τοπικών κοινωνιών αλλά και της γαλάζιας βάσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς εντολές να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η όσο το δυνατόν αναλογικότερη και ως εκ τούτου δικαιότερη διασπορά των αιτούντων άσυλο στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να υπάρξει έγκαιρη και ενδελεχής ενημέρωση των τοπικών βουλευτών, της δημοτικής αρχής, αλλά και των παραγωγικών φορέων των περιοχών, που θα υποδεχθούν ανθρώπους από το Ανατολικό Αιγαίου. «Θα υπάρξει ειδοποίηση για το ποιους, πόσους και πότε, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, που έχουν εκδηλωθεί» τονίζει ανώτερη κυβερνητική πηγή και προσθέτει πως πιθανόν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος θα γίνουν ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα των μετεγκαταστάσεων, αλλά και το προφίλ ( προσφυγικό – οικογένειες ) των ανθρώπων, που θα οδηγηθούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της ενδοχώρας.

Ταυτόχρονα, Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών μελετούν πάντα εντός των περιθωρίων του προϋπολογισμού του 2020 την προοπτική δημιουργίας κατάλληλων υποδομών ή αναβάθμισης των υφιστάμενων στους δήμους και τις περιοχές, που θα κληθούν να φιλοξενήσουν, όλους όσοι αιτούνται άσυλο. Στα υπ όψιν της κυβέρνησης και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όλους όσοι θα επιστραφούν στην Τουρκία ή στις χώρες προέλευσης τους.

Σε κάθε περίπτωση, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης ασύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνοψίσει τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για το Μεταναστευτικό, ενώ θα εκπέμψει βαρυσήμαντα μηνύματα στην ΕΕ και την Τουρκία, καθώς σημαντικές πτυχές του ζητήματος υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Καλύτερο συντονισμό θα ζητήσει ο Μητσοτάκης 

Να προλάβει τυχόν οργανωτικές και επικοινωνιακές αρρυθμίες κατά τη λειτουργία του κυβερνητικού σχημάτος, αλλά και να εξουδετερώσει εν τη γενέσει τους τα σποραδικά προς το παρόν φαινόμενα ασυνεννοησίας θα επιχειρήσει κατά πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ζητήσει καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Υπουργών, μεταξύ των Υπουργείων και του Μεγάρου Μαξίμου και μεταξύ των Υπουργείων και της Βουλής. Όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός, οι Υπουργοί οφείλουν να ανταποκριθούν στους στόχους, που έχουν τεθεί από τους φακέλους με τις εξαμηνιαίες δράσεις, που παρέλαβαν στο Υπουργικό Συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι έχουν ήδη παρέλθει τα 2/3 του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης και ότι επίκειται η αξιολόγηση σε πρόσωπα και δράσεις αρχές του νέου έτους. Μολονότι, το πληροφοριακό σύστημα Μαζί δεν είναι πλήρως λειτουργικό – σήμερα παρουσιάζεται επισημως στο Υπουργικο – το μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σύμφωνα με πληροφορίες καταγράψει αρνητικά και θετικά από τις επιδόσεις και την εν γένει συμπεριφορά των Υπουργών τους προηγούμενους μήνες, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συστάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα, που «θολώνουν» το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης, όπως λχ άστοχες δήλωσεις ή επικοινωνιακή υπερέκθεση. Από το τελικό αποτύπωμα των Υπουργικών δράσεων, θα εξαρτηθεί τόσο ο χρόνος, όσο και το εύρος ενδεχόμενων διορθωτικών κινήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν και καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως μία τέτοια προοπτική δεν διαφαίνεται προς ώρας στον κυβερνητικό ορίζοντα. 

Η ατζέντα του Υπουργικού 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, κατά το σημερινό Υπουργικό θα συζητηθούν μεταξύ άλλων: η κατάρτιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας εν όψει του Brexit και η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. 

Δημοσίευση στα Social Media

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.