ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

9 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προπαγανδιστικά μηνύματα τέλος στην ουδέτερη ζώνη η Κορέα θέλει ειρήνη

1 min read

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέστειλε σήμερα τη λειτουργία των τεράστιων ηχείων που εκπέμπουν προπαγανδιστικά μηνύματα προς τους βορειοκορεάτες στρατιώτες στην άλλη πλευρά των συνόρων, σε μια συμφιλιωτική χειρονομία ενόψει της διακορεατικής συνόδου κορυφής της Παρασκευής.

Ηχεία και μεγάφωνα πολλών ντεσιμπέλ μεταδίδουν εδώ και πολύ καιρό αδιάκοπα ένα ποτ-πουρί αποτελούμενο από πληροφορίες, μουσική και μηνύματα προπαγάνδας, που μεταξύ άλλων καλούν τους βορειοκορεάτες στρατιώτες να λιποτακτήσουν.

 

 

Η ένταση και ο ρυθμός αυτών των εκπομπών συχνά συνδέεται με την κατάσταση στις ευμετάβλητες διμερείς σχέσεις. Τον Φεβρουάριο, η έντασή τους μειώθηκε, μετά την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν. Η Βόρεια Κορέα μεταδίδει από την άλλη πλευρά των συνόρων τη δική της προπαγάνδα.Οι εκπομπές προπαγάνδας σταμάτησαν τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Η κίνηση αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη της διπλωματικής ζέσης στην περιοχή μετά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

 

 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Πανμουντζόμ, το χωριό όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ουσιαστικά τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας (1950-53), στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.Η σύνοδος αυτή, μόλις η τρίτη του είδους της, θα αποτελέσει το πρελούδιο της ιστορικής συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Από σήμερα, σταματάμε τις εκπομπές (…) για να μειωθούν οι στρατιωτικές εντάσεις και να δημιουργηθεί ένα κλίμα ειρήνης (…) πριν από τη διακορεατική σύνοδο του 2018», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο χώρες από τεχνική άποψη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες είναι αναπτυγμένοι κι από τις δύο πλευρές στα όρια της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, όπου βρίσκονται επίσης αναρίθμητα ναρκοπέδια, παρατηρητήρια και πολυβολεία. Το σημαντικότερο ερώτημα της Παρασκευής είναι εάν ο Κιμ θα δεσμευθεί ρητά για την καταστροφή του βορειοκορεάτικου πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο τριαντάρης ηγέτης επέβλεψε τις τέσσερις από τις έξι πυρηνικές δοκιμές της χώρας του, αλλά και δεκάδες εκτοξεύσεις πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) ικανών να πλήξουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ. Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δεν διευκρίνισε εάν η αναστολή της μετάδοσης των προπαγανδιστικών μηνυμάτων θα συνεχιστεί και μετά τη διακορεατική σύνοδο κορυφής της Παρασκευής.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση