ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προκλητικός ο Ζάεφ: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ

1 min read

Παράλογο χαρακτηρίζει το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με όσα είπε, δε, στους Financial Times, η απαίτηση αυτή απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία που και οι δύο πλευρές λένε ότι επιδιώκουν.

 

Παρόλα αυτά δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός με τον Αλέξη Τσίπρα πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ το διήμερο 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε αυτό. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν» δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Τώρα η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά το Σύνταγμα είναι ένας κανόνας λειτουργίας της χώρας. Δεν έχει εφαρμογή εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα αποτελεί μια τελική εγγύηση γιατί μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον απλά θα μπορούσε να αλλάξει ξανά το Σύνταγμα» συμπληρώνει ο κ. Ζάεφ.

Επικαλούμενος τις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς ο Σκοπιανός πρωθυπουργός λέει ότι εξετάζονται πέντε ονόματα με τον Αλέξη Τσίπρα.

– Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) – the (Republic of Macedonia {Skopje} στο κείμενο των FT) 

– Βόρεια Μακεδονία

– Άνω Μακεδονία

– Μακεδονία του Βαρδάρη και

– Νέα Μακεδονία

Σύμφωνα με τον ίδιο η τελευταία ονομασία δεν είναι αποδεκτή γιατί απουσιάζει ο γεωγραφικός προσδιορισμός ενώ για τις άλλες τέσσερις η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή.

Όπως παρατηρούν οι Financial Times αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Τσίπρα-Ζάεφ θα απαιτηθεί η βοήθεια αντιπολιτευόμενων βουλευτών και αυτό δεν θα είναι εύκολο. «Υπάρχει αρκετός εθνικισμός, αρκετή κριτική, άτομα και ομάδες που δεν θέλουν τη συμφωνία και στις δύο χώρες» λέει ο κ. Ζάεφ.

Πηγή: protothema.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση