ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προεκλογική συμμαχία Ζάεφ με το αλβανικό κόμμα Besa για εφαρμογή των Πρεσπών

1 min read

Κατεβαίνουν μαζί η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και το Αλβανικό κόμμα Besa στις εκλογές της 12ης Απριλίου


Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Μακεδονίας δημιουργεί  η προεκλογική σύμπραξη του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, SDSM, με το αλβανικό κόμμα BESA του Μπιλάκ Κασάμι. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν στα Σκόπια την Πέμπτη (27.2) μια κοινή διακήρυξη επισφραγίζοντας τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας από την περασμένη Δευτέρα και έκαναν λόγο για κοινή κάθοδό τους στις εκλογές της 12ης Απριλίου

Στο πλαίσιο του Συνασπισμού τα δύο κόμματα θα κατεβάσουν κοινό πρόγραμμα και υποψηφίους, θέτοντας ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα, την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Όπως υπενθύμισε ο Ζόραν Ζάεφ στις εκλογές του 2016, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) ήταν το πρώτο κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας που κατάφερε να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες ψήφους από την αλβανική κοινότητα ενώ μέχρι τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κυβερνητικός εταίρος του ήταν το έτερο αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται πίσω δύο με τρεις μονάδες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις από τους εθνικιστές του VMRO-DPMNE. Η κοινή κάθοδος, όμως, με το αλβανικό Besa αναμένεται να αλλάξει τους συχετισμούς υπέρ του.

Ζάεφ: Είναι μια ιστορική στιγμή για τον πολυθενικό χαρακτήρα της Βόρειας Μακεδονίας 


«Η σημερινή σύμπραξη είναι ξεχωριστή» είπε ο Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια νέα ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Με αυτό το κοινό βήμα αντανακλούμε τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Βόρειας Μακεδονίας σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το όραμά μας είναι η δημιουργία ενός οικονομικά ισχυρού και σταθερού κράτους, ισότιμου μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, η οικονομική πρόοδος, η αλληλεγγύη και η ανεκτικότητα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της προεκλογικής σύμπραξης των δύο πλευρών. «Ο συνασπισμός αυτός βασίζεται σε αυτές τις αξίες αλλά και στην ανάγκη συνεπούς εφαρμογής της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας (η οποία έβαλε τέλος στις πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK) της Αλβανίας), της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Ζάεφ μετά την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης. 

Τόσο ο Ζάεφ όσο και ο Κασάμι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας και με το άλλο Αλβανικό κόμμα DUI-το οποίο είναι το μακροβιότερο κόμμα που συμμετείχε σε κυβερνήσεις συνεργασίας είτε με κεντροδεξιές είτε με κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην γειτονική χώρα- θέτοντας από κοινού ως μοναδική προϋπόθεση την αποδοχή του προγράμματος τους. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.