ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προειδοποίηση σοκ: Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης οδηγούνται σε μία μοιραία παγίδα «υψηλού πληθωρισμού»

1 min read

Οι κορυφαίες οικονομίες στο πλανήτη πλησιάζουν στο σημείο να εισέλθουν σε ένα περιβάλλον μόνιμα υψηλού πληθωρισμού όπου οι ραγδαίες αυξήσεις τιμών αποτελούν την κανονικότητα , κυριαρχούν στην καθημερινή ζωή και είναι δύσκολο να τιθασευθούν, προειδοποίησε την Κυριακή η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times τη Κυριακή 16 Ιουνίου 2022.
Στην ετήσια έκθεσή της, η BIS, ο φορέας που έχει εποπτικό ρόλο όσον αφορά τραπεζικές υπηρεσίες για λογαριασμό των κεντρικών τραπεζών, ανακοίνωσε ότι παρόλο που ιστορικά οι μετάβαση σε περιβάλλοντα υψηλού πληθωρισμού συνέβαιναν σπάνια, είναι πολύ δύσκολο να αναστραφούν.
Διαγιγνώσκοντας ότι πολλές οικονομίες έχουν εισέλθει σε ένα περιβάλλον μόνιμα υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, η BIS συνέστησε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να διστάζουν να προκαλέσουν «βραχυπρόθεσμο πόνο» και ακόμη και υφέσεις για να αποτρέψουν οποιοδήποτε σενάριο μετάβασης σε έναν κόσμο με επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Ο Agustín Carstens, γενικός διευθυντής της BIS, δήλωσε: «Το κλειδί για τις κεντρικές τράπεζες είναι να ενεργήσουν  γρήγορα και αποφασιστικά πριν εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός».

Η αύξηση των επιτοκίων

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια ως απάντηση στην εκτίναξη του πληθωρισμού, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federar Reserve) των ΗΠΑ να ηγείται των σχετικών εξελίσεων, αλλά η δράση που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής δεν ικανοποιεί την BIS.
Στην έκθεσή της, η τράπεζα ανέφερε ότι υπήρξε ένα βαθύ, «εγγενώς στασιμοπληθωριστικό» σοκ που έπληξε την παγκόσμια οικονομία με αφορμή τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις ελλείψεις που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτό είχε αυξήσει τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών κυρίως για τα νοικοκυριά, ενισχύοντας τη σημασία αυτού του γεγονότος στην εκτόξευση του κόστους της διαβίωσης.

Αλλαγή παραδείγματος

«Μπορεί να φτάνουμε σε ένα οριακό σημείο, πέρα από το οποίο εξαπλώνεται και εδραιώνεται μια πληθωριστική ψυχολογία (σ.σ. όσον αφορά την αύξηση των τιμών).
Αυτό θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή παραδείγματος», ανέφερε η έκθεση.
Μια τέτοια μετατόπιση θα σήμαινε να αφήσουμε πίσω έναν κόσμο όπου οι τιμές παρουσιαζαν εν γένει μια σταθερότητα, με ορισμένα αγαθά να γίνονται φθηνότερα και άλλα πιο ακριβά.
Σε αυτόν τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες μπόρεσαν να αγνοήσουν τις προσωρινές αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου επειδή «ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την οικονομία είναι λιγότερο αισθητός και λιγότερο σημαντικός».
Έχουμε τη μετάβαση σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού καθώς οι ανοδικές μεταβολές των τιμών είναι πολύ πιο συγχρονισμένες και ο πληθωρισμός αποτελεί περισσότερο κομβικό σημείο για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των οικονομικών παραγόντων, ασκώντας σημαντική επιρροή σε αυτήν».

Line chart of Proportion of countries with inflation over 5 per cent  showing The proportion of countries with high inflation has exploded

Η διαμόρφωση της καταναλωτικής συμπεριφοράς

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών σε πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η BIS σημειώνει ότι οι κορυφαίες οικονομίες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και πολλών αναδυόμενων αγορών βρίσκονταν κοντά σε ένα οριακό σημείο.
Οι καταναλωτές έχουν πληγεί από την άνοδο των τιμών, οι μεγάλες αυξήσεις είχαν γίνει εκτεταμένες στα περισσότερα αγαθά και η πτώση των πραγματικών μισθών θα ήταν δυνατόν να προκαλέσει προσπάθειες ανάκτησης των ζημιών.
Η αγνόηση των αυξήσεων των τιμών δεν ήταν πλέον λογική για τους καταναλωτές, σημειώνει η BIS, γεγονός που ενίσχυσε τον κίνδυνο μετάβασης σε έναν κόσμο με υψηλό πληθωρισμό.

Line chart of Share of consumer inflation basket with price rises over 5 per cent showing High inflation has become more broad-based

Εταιρικά κέρδη και μισθοί

«Καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται και γίνεται κομβικό σημείο για τη συμπεριφορά των οικονομικών υποκειμένων, τα πρότυπα συμπεριφοράς τείνουν να ενισχύουν τη μετάβαση», πρόσθεσε, προβλέποντας ότι οι εταιρείες θα δώσουν μάχη για να αποτρέψουν τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους και οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν τους μισθούς τους.
Η διάρκεια των περισσότερων εταιρικών συμβάσεων θα τείνει να συρρικνωθεί, πρόσθεσε, επειδή και οι δύο πλευρές δεν θα μπορούσαν να εγγυηθούν τα επίπεδα τιμών στο μέλλον.
Για να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός, η BIS σημειώνει ότι «κάποιος πόνος θα είναι αναπόφευκτος», αλλά επισημαίνει τελικά ότι οι δυσκολίες του μόνιμα υψηλού πληθωρισμού «αντισταθμίζουν κατά πολύ τις βραχυπρόθεσμες προκειμενου να τεθεί υπό έλεγχο».

Κοινωνικό κόστος και απάντηση

«Αυτό δίνει το προβάδισμα σε μια έγκαιρη και αποφασιστική απάντηση», συμβουλεύσει στις κεντρικές τράπεζες-μέλη της, ακόμη κι αν κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι έχουμε εισέλθει σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.
Η BIS πρόσθεσε: «Η κυρίαρχη προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί η πτώση πίσω από την καμπύλη (του πληθωρισμού), η οποία θα συνεπαγόταν τελικά μια πιο απότομη και βίαιη προσαρμογή.
Αυτό θα ενίσχυε το οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τον έλεγχο του πληθωρισμού».

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.