ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προειδοποίηση Ρ.Τ. Ερντογάν σε ΗΠΑ για τα F-35: «Μην μας πουν να χτυπήσουμε άλλη πόρτα»

1 min read

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας να μπει στον πάγο η παράδοση των F-35 στην Τουρκία τόνισε ότι «δεν μας ενδιαφέρει η Γερουσία».

«Εμάς ένα πράγμα μας ενδιαφέρει. Συζήτησα το θέμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ; Το έκανα. Συζητήσαμε γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αντιπροσωπειών μας; Ναι το κάναμε», είπε σε ζωντανή συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Star TV.

Και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην κάποιο νομικό λάθος αναφορικά με τη συμφωνία για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών stealth στην Άγκυρα.

«Εμείς λέμε ότι οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος. Ως τέτοιος στρατηγικός εταίρος μην μας πουν οι ΗΠΑ να χτυπήσουμε άλλη πόρτα».

Πόσες πιθανότητες έχει να συμβεί κάτι τέτοιο; Καμία.  που προέβλεπε αυτή την κίνηση των Τούρκων για την οποία έγραφε η Yeni Safak.

Πρώτον θα ήταν το καλύτερο δώρο στον Ρ.Τ.Ερντογάν κατά την προεκλογική περίοδο. Το αντιαμερικανικό αίσθημα στην γειτονική χώρα βρίσκεται σε πιο υψηλό επίπεδο από αυτό που βρισκόταν στην Ελλάδα στην δεκαετία του ’70 μετά τα γεγονότα στην Κύπρο.

Δεύτερον, η τουρκική κυβέρνηση θα έκλεινε την επόμενη ημέρα την βάση στο Ινσιρλίκ και αυτό θα ήταν το μικρότερο κακό για τις ΗΠΑ: Αυτομάτως οι Αμερικανοί που βρίσκονται στη Συρία θα μετατρέπονταν σε «αναλώσιμοι πολιορκημένοι».

Έπειτα το Su-57 ή για πιο γρήγορα το Su-35 θα προσγειώνονταν στα τουρκικά αεροδρόμια πολύ γρηγορότερα απ’ότι θα προσγειώνονταν τα F-35!

Πιστεύει κανείς ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι καλύτερα να αντιμετωπίσει Su-57 ή Su-35 παρά F-35 με όλα τα όπλα που τα συνοδεύουν; Ή ακόμα και μια Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ; Αν, ναι, τότε πλανάται πλάνην οικτράν.

Ήδη η Άγκυρα στις γκρίνιες και τις προτάσεις νόμου βουλευτών, γερουσιαστών (βασικά αυτών που έχουν στενή σχέση με το εβραϊκό λόμπι το οποίο βρίσκεται πίσω από την όλη κίνηση) απαντούν ότι «μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και αναζήτηση από άλλες πηγές παρόμοιας προηγμένης τεχνολογίας».

Η Άγκυρα είναι πιθανό να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-57, εφόσον τελικά η Ουάσινγκτον αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση των F-35, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Αυτό αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η πλέον φιλοκυβερνητική εφημερίδα με την διοίκησή της να βρίσκεται σε απευθείας επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Αγκύρας για την ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 3 Απριλίου.

«Αυτή η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει και την αγορά Su-57, που είναι άμεσος αντίπαλος των F-35», αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά βέβαια στην πραγματικότητα είναι ένα αεροσκάφος ανώτερο του F-35 σε πολλούς τομείς και το μόνο με το οποίο μπορεί να συγκριθεί είναι το αμερικανικό μαχητικό F-22.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία και η Τουρκία είχαν υπογράψει συμφωνία για την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα. Όμως, αυτό προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον και οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία, καθώς θεωρούν ότι αυτό το όπλο δεν είναι συμβατό με τις νατοϊκές άμυνες.

Σε δηλώσεις του ο Πούτιν είχε επικρίνει τις ΗΠΑ, επειδή προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ προβλέπει «πάγωμα» της παράδοσης των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών S-400, αλλά βέβαια έχει πολλά ακόμα βήματα για να εγκριθεί και να υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη που δεν είναι ζήτημα αν θα μπορούσε να το αντέξει η Τουρκία, αλλά αν θα μπορούσε να το αντέξει το ΝΑΤΟ και το σύστημα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σίγουρος για τη νίκη στις εκλογές

Αναφερόμενος στη διπλή αναμέτρηση -προεδρικές και βουλευτικές εκλογές- της 24ης Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σίγουρος για την επικράτησή του από τον πρώτο γύρο.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι [οι εκλογές] θα τελειώσουν στον πρώτο γύρο», είπε βάζοντας ως στόχο το κόμμα του να κατακτήσει πάνω από 300 έδρες στη Βουλή.

Κι απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να τον βοηθήσουν να υλοποιήσει το όραμά του: «Αν υπάρχει ισχυρή Βουλή πίσω από τον Πρόεδρο, τότε ο Πρόεδρος θα έχει μια πολύ ταχύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων απ’ ό,τι με το τρέχον σύστημα διακυβέρνησης».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.