ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πρόεδρος ΕΟΜ για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Ίσως πρόκειται για μια νέα, άγνωστη μορφή της νόσου

1 min read

Τη στιγμή που παραμένει αδιευκρίνιστο το τι προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται να τοποθετηθεί πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα ο καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, αποκλείοντας τη σύνδεσή της με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο καθηγητής ανέφερε πως «αυτή η ηπατίτιδα μοιάζει σαν μία από τις 5 γνωστές ιογενείς ηπατίτιδες, από A έως E, αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα το αίτιοΣε πολλά περιστατικά έχει απομονωθεί ο αδενοϊός 41, αλλά όχι στο 100%». «Είναι περίεργο αυτός ο αδενοϊός να προκαλεί αυτή την ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά, άρα γι’ αυτό προσπαθούν όλοι να ταυτοποιήσουν κάτι άλλο», συνέχισε, εξηγώντας ότι ένα ενδεχόμενο είναι να έχει μειωθεί το ανοσιακό σύστημα παιδιών που έχουν περάσει κορωνοϊό, καθώς, μέχρι τώρα, ο αδενοϊός προκαλεί ήπια ηπατική συμμετοχή, όχι ηπατική ανεπάρκεια, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με μεταμόσχευση ήπατος.

«Και μάλιστα το ποσοστό είναι υψηλό, στο 10% των περιστατικών είναι τόσο βαριά η βλάβη του ήπατος, που δεν αναμένεται να ανακάμψει το ήπαρ και εφόσον είναι τόσο βαριά η ηπατική ανεπάρκεια μετά από λίγο το παιδάκι δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει και δυστυχώς θα χάσει την ζωή του αν δεν κάνει μεταμόσχευση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς, από τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκαν, κανένα παιδί δεν ήταν εμβολιασμένο.

«Ωστόσο, ορισμένα από τα παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα, το τελευταίο τρίμηνο είχαν νοσήσει με κορωνοϊό, επομένως μία από τις υποθέσεις είναι ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με τα κρούσματα αυτά. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι σε ορισμένα παιδιά που ίσως έχουν προδιάθεση για μια τέτοια αντίδραση, το ανεκπαίδευτο ανοσιακό τους σύστημα, λόγω του εγκλεισμού τους στην πανδημία, αντιδρά έντονα σε μια καινούρια ίωση», υπογράμμισε.

Υπάρχει ανησυχία

Ο κ. Παπαθεοδωρίδης επισήμανε, ακόμα, ότι εάν αποκλείσουμε τις συνήθεις πέντε ηπατίτιδες σε κάθε περίπτωση οξείας ηπατικής βλάβης, μπαίνει η υποψία της καινούριας άγνωστης ηπατίτιδας. «Υπάρχει μια ανησυχία, αλλά ο κατάλογος των αιτιών που ανεβάζουν τις τρανσαμινάσες είναι πολύ μεγάλος, ακόμα και ο κορωνοϊός τις ανεβάζει, όπως και η λοιμώδης μονοπυρήνωση που περνάνε συχνά οι έφηβοι, άρα μια εικόνα τύπου ηπατίτιδας μπορεί να οφείλεται σε πολλές λοιμώξεις που δεν διαγιγνώσκονται την πρώτη μέρα. Άρα, μέχρι να αποκλειστούν τα συχνά αίτια της πρώτης μέρας και μέχρι να ταυτοποιηθεί αν είναι κάποιο από τα γνωστά σπάνια αίτια, υπάρχει η ανησυχία αν είναι αυτή η άγνωστη νέα μορφή ηπατίτιδας», εξήγησε.

Όσον αφορά στο απευκταίο ενδεχόμενο ανάγκης για λήψη μοσχεύματος ήπατος, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «έχουμε μικρό αριθμό δοτών συμπαγών οργάνων. Δεν έχουμε ούτε καν ένα κάθε μέρα. Έχουμε έναν, δύο την εβδομάδα. Μπορεί, επίσης, να μην είναι συμβατός ο δότης. Άρα, σε μια επείγουσα κατάσταση που πρέπει να γίνει μεταμόσχευση σε μια, δυο ημέρες χρειάζεται ένα σύστημα που να έχεις πολλούς δότες ανά ημέρα, για να μπορέσει κάποιος από αυτούς να ταιριάζει σε αυτόν που χρειάζεται το μόσχευμα. Άρα, στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να βρεθεί μόσχευμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό στις επείγουσες μεταμοσχεύσεις ήπατος, που είναι αυτές οι “κεραυνοβόλες” ηπατίτιδες, έχουμε σύνδεση διακρατική με την Ιταλία, όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες».

Πηγη newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.