ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα: “Η Τουρκία δεν τήρησε τη συμφωνία, πλέον κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το στρατό της Συρίας”

1 min read

Ενώ συνεχίζεται η προέλαση του στρατού της Συρίας προς την πόλη της Ιντλίμπ, η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας συνεχίζεται. Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα, Aleksey Yerhov, είπε ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται επειδή η Τουρκία δεν έφερε εις πέρας τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία του Σότσι και ότι “η υπομονή έχει εξαντληθεί”.

Ο Yerhov, συνεχίζοντας είπε: 

“Ο στρατός της Συρίας αποφάσισε να ανακαταλάβει κάθε σπιθαμή γης της πατρίδας του. Πλέον δεν μπορεί να σταματήσει κανείς το στρατό της Συρίας, που έχει περάσει στην επίθεση”.

Ο Ρώσος πρέσβης μίλησε στο Sputnik και είπε ότι η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση με τη συμφωνία του Σότσι, της 17ης Σεπτεμβρίου 2018, να εκκαθαρίσει τη ζώνη αποκλιμάκωσης που του ανατέθηκε, εύρους 15-20χλμ, από “όλες τις ομάδες τρομοκρατών”, καθώς από άρματα μάχης, πολλαπλούς εκτοξευτές, συστήματα πυροβολικού, και άλλα βαριά όπλα. 

Όσον αφορά τους οδικούς άξονες M5 και M4, ο Yerhov είπε ότι στη συμφωνία ήταν να ανοίξουν στην ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων. και συνέχισε:

“Τι έγινε, οι τρομοκράτες έφυγαν από τη ζώνη; Οι δρόμοι άνοιξαν; Αν δεν έχετε φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις σας, δεν μπορείτε να ζητάτε από την άλλη πλευρά να το κάνει. Όσοι υπογράφουν μια συμφωνία, πρέπει να την τηρούν αμοιβαία, αλλιώς δεν μπορείς να μιλάς για ισότιμους συνεργάτες”.

Επίσης, ο Yerhov τόνισε ότι επειδή δεν αφοπλίστηκαν οι τρομοκράτες, πήραν θάρρος και άρχισαν να επιτίθενται στις θέσεις του στρατού της Συρίας αλλά και στην ρωσική αεροπορική βάση του Hmeymim, στη Λατάκεια.

Το διάστημα Δεκέμβριος του 2019 – Ιανουάριος του 2020 οι επιθέσεις εναντίον του στρατού της Συρίας και εναντίον πόλεων εντάθηκαν. Για το θέμα αυτό ο  Yerhov είπε:

“Τον Δεκέμβριο έγιναν περισσότερες από 1400 επιθέσεις τρομοκρατών με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πυροβόλα και όλμους. Τα μέσα του Ιανουαρίου προσπαθήσαμε με την Τουρκία να εφαρμόσουμε εκεχειρία. Τί έγινε; Μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου είχαμε πάνω από 1000 επιθέσεις των τρομοκρατών, με εκατοντάδες νεκρούς στρατιώτες και πολίτες. Οι απόπειρες επίθεσης εναντίον της αεροπορικής βάσης Hmeymim με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έφεραν όπλα, συνεχίστηκαν. Τότε η υπομονή εξαντλήθηκε και ο στρατός της Συρίας αποφάσισε να ανακαταλάβει κάθε σπιθαμή γης της πατρίδας του. Το λέω και το υπογραμμίζω, ότι πρόκειται για τα δικά του εδάφη, τα εδάφη της πατρίδας του.”

Ο Yerhov είπε ότι ο στρατός της Συρίας απελευθέρωσε εκατοντάδες χωριά και τον οδικό άξονα Μ5 και τόνισε ότι  “Πλέον δεν μπορεί να σταματήσει κανείς το στρατό της Συρίας, που έχει περάσει στην επίθεση”.

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι τα παρατηρητήρια που έστησε η Τουρκία είχαν ως στόχο τον αφοπλισμό και τον διαχωρισμό των τρομοκρατών από τους μετριοπαθείς μαχητές. Η Τουρκία δεν έκανε τίποτε γι’ αυτό και τώρα κάποια από τα παρατηρητήρια αυτά έχουν μείνει στα μετόπισθεν, εγκλωβισμένα σε περιοχές που έχει απελευθερώσει ο στρατός της Συρίας.

Αναρωτήθηκε ο Ρώσος διπλωμάτης για ποιο λόγο η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί στρατό σ’ αυτά, ενώ βάλει με πυρά πυροβολικού εναντίον του στρατού της Συρίας από τα άλλα.

Τέλος ο Γέρχοφ ευχήθηκε να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο Ιντλίμπ, για να μην επιδεινωθούν κι άλλο οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Πηγή: ahvalnews

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.