ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ! (BINTEO)

1 min read

Εξελίξεις στο Νταβός για Σκοπιανό! Τσίπρας: Σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων – Δέσμευση Ζάεφ: Αλλάζω ονόματα σε αεροδρόμια και λιμάνια

«Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα»: αυτό το μήνυμα έστειλε στα Σκόπια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

«Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Με τον Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα».

Τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Τόσο εγώ όσο και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός.

tsipra3

«Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις σε σταθερά θεμέλια.
Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο για να υπάρξουν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», σημείωσε.

«Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ του είπα ότι και εμείς, πρωτοβουλίες που είχαμε παγώσει, θα τις προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου αλλά θα προχωρήσει και στην κύρωση της δεύτερης φάσης της σχέσης με την ΕΕ στο κοινοβούλιο.

Προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που θέλουν, πρέπει να βρούμε λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Συμφωνήσουμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα εντατικοποιηθούν, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μέτρα σημαντικά σε ενέργεια, μεταφορές και διασυνοριακές επαφές. Το σημαντικότερο, τόνισε, είναι το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών.

Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων 

Αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και στους αυτοκινητόδρομους ως ένα βήμα που «καταδεικνύει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονά μας» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ένα δείγμα καλής πίστης. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει δεσμευμένη στην διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και ανέφερε ότι η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που πλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη υπό την καθοδήγηση των πρωθυπουργών.

Σημείωσε την ανάγκη η τελική λύση να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές, «να φροντίσουμε και τα συμφέροντα των δύο, να λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα των λαών μας» πρόσθεσε.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην Ε.Ε. και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.

«Εμείς ως πρωθυπουργοί έχουμε το όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο για να βρούμε λύση στο τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα. Είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», σημείωσε ο Σκοπιανός.

Υπενθυμίζουμε:

Ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου 2,5 ώρες, η κατ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζουν όμως τις συνομιλίες τους για το Σκοπιανό, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, δηλαδή στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Πριν από λίγο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ μετέδωσε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.