ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΠΟΥ για κορωνοϊό: «Σύνοδος» ερευνητών στη Γενεύη και έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων

1 min read

Εκατοντάδες ερευνητές και εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να θέσουν τις προτεραιότητες στην έρευνα και την ανάπτυξη των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων και των εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

«Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα για τον νέο κοροναϊό», τόνισε ο Δρ. Μάικ Ράιαν, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος επειγόντων περιστατικών του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου.

Η συνάντηση αυτή των ειδικών έχει προγραμματιστεί για τις 11-12 Φεβρουαρίου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, είπε ότι μια πολυεθνική ομάδα του Οργανισμού θα αναχωρήσει για την Κίνα «πολύ σύντομα».

Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση ποσού ύψους 613 εκατομμυρίων ευρώ (675 εκ. δολάρια) για την καταπολέμηση της ιογενούς πνευμονίας που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 500 ανθρώπους.

«Ζητάμε 675 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουμε το σχέδιο για τους τρεις επόμενους μήνες. Τα 60 εκατομμύρια προορίζονται για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του ΠΟΥ και τα υπόλοιπα για τις χώρες που απειλούνται ιδιαίτερα» από τον ιό, εξήγησε ο Γκεμπρεγιεσούς.

«Είναι πολλά χρήματα τα 675 εκατομμύρια δολάρια, όμως είναι πολύ λιγότερα από τον λογαριασμό που θα κληθούμε να πληρώσουμε αν δεν επενδύσουμε στις προετοιμασίες από τώρα», πρόσθεσε.

Ο Γκεμπρεγιεσούς είπε επίσης ότι ο Οργανισμός θα στείλει σε 24 χώρες προστατευτικό υλικό, όπως 500.000 χειρουργικές μάσκες και 350.000 ζευγάρια γάντια. Περίπου 250.000 τεστ ανίχνευσης του ιού θα σταλούν επίσης σε περισσότερα από 70 εργαστήρια σε όλον τον κόσμο.

Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ανέρχεται πλέον στους 490, καθώς την Τρότη καταγράφηκαν 65 νέοι θάνατοι -αριθμός ρεκόρ- σε σχέση με μια ημέρα νωρίτερα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον 24.324.

Σχεδόν 230 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 27 άλλες χώρες και περιοχές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, ενώ σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις:

-Περίπου 3.700 άνθρωποι τελούν σε καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται αρόδου στην Ιαπωνία με 10 εξ αυτών να βρίσκονται θετικοί στον νέο ιό.

japan ship


Πηγή: AP Photo/Eugene Hoshiko

-Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εμπόδισαν πάνω από 1.800 επιβάτες και πλήρωμα να αποβιβαστούν από κρουαζιερόπλοιο αφού κάποια μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι είχαν πυρετό και άλλα συμπτώματα.

-Οι ασιατικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν ενώ οι μετοχές στην Κίνα κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω ελπίδων για πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας προκειμένου να αποσοβηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιδημία.

-Η Ταϊβάν ανέφερε ότι θα αναστείλει από αύριο την είσοδο για όλους τους Κινέζους πολίτες που ζουν στην ηπειρωτική Κίνα.

-Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δήλωσε ότι η επιδημία θα καθυστερήσει την αύξηση στις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα που αναμένονταν από τη ‘φάση 1’ της εμπορικής συμφωνίας, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτό τον μήνα.

-Η εξάπλωση του κοροναϊού θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν «κρύο ντους» πάνω στην αυξανόμενη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020», δήλωσε σήμερα ο Τοσίρο Μούτο, διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο.

-Η American Airlines και η United Airlines ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν πτήσεις προς και από το Χονγκ Κονγκ ύστερα από αυτή την εβδομάδα.

-Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, συνεχίζουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την πόλη Γουχάν.

coronavirus05021


Πηγή: AP Photo/Gemunu Amarasinghe

-Οι αρχές της Γουχάν μετατρέπουν οκτώ επιπλέον κτίρια, περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων σε νοσοκομεία.

-Τα σχολεία στη Σανγκάη θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

-Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας που μέχρι στιγμής είναι κάτω 2,1% είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες σημαντικές επιδημίες.

Πιο κοντά στο εμβόλιο;

Την ίδια ώρα ένας προβεβλημένος Βρετανός επιστήμονας έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στη μάχη για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του κοροναϊού μειώνοντας ένα τμήμα του συνήθους χρόνου ανάπτυξης του φαρμάκου από «δύο με τρία χρόνια σε μόλις 14 ημέρες», μετέδωσε το Sky news.

Ο Ρόμπιν Σάτοκ, ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του Βλεννογόνου και Ανοσίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, δήλωσε ότι βρίσκεται τώρα στο στάδιο να ξεκινήσει τις δοκιμές του εμβολίου σε ζώα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε ανθρώπους οι δοκιμές αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι, αν εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι, μετέδωσε το Sky.

«Με τις συνηθισμένες προσεγγίσεις απαιτούνται τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν ακόμη φτάσεις στην κλινική για την παρασκευή του. Και εμείς έχουμε περάσει, από το χρονοδιάγραμμα αυτό, στο να δημιουργήσουμε ένα υποψήφιο φάρμακο στο εργαστήριο μέσα σε 14 ημέρες», δήλωσε ο Ρόμπιν Σάτοκ.

Το εμβόλιο πάντως θα έρθει πολύ αργά για να αντιμετωπιστεί το σημερινό ξέσπασμα του κοροναϊού, αλλά θα είναι πολύτιμο σε περίπτωση νέου ξεσπάσματος, μετέδωσε ο Sky.

russia virus

Πηγή: AP Photo

Εκτός από τη «σημαντική επιτυχία» του Βρετανού επιστήμονα, ρεπορτάζ της κινεζικής τηλεόρασης ανέφερε πως ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Τζετζιάνγκ βρήκε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Ζασάρεβιτς δήλωσε: «Δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες εναντίον αυτού του 2019-nCoV».

Στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο ανακοίνωσε πάντως σήμερα πως θα χρειασθούν 8 έως 10 μήνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Σήμερα η διαδικασία της ανάπτυξης ενός εμβολίου δεν είναι μια σύντομη χρονική περίοδος. Ένα εμβόλιο αναπτύσσεται για τουλάχιστον οκτώ με δέκα μήνες, αυτό είναι μόνο το αρχικό στάδιο χωρίς τις κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο Μουράσκο.

Το προφίλ των θυμάτων 

Ο πρώτος νεκρός θύμα του νέου κινεζικού ιού έχει το αντιπροσωπευτικό προφίλ των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτήν την ιογενή πνευμονία: ένας άνδρας, ηλικίας άνω των 60 ετών, με προβλήματα υγείας.

Από τους 490 ανθρώπους που έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, το 80% ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών και άνω του 75% είχαν προβλήματα υγείας, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, βασιζόμενη στα στοιχεία των προηγούμενων απολογισμών.

Υψηλό ποσοστό των νεκρών υπέφεραν ήδη από προβλήματα υγείας, κυρίως από διαβήτη και υπέρταση, πριν μολυνθούν από τον ιό.

Το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται σε 2,1%, τονίζει η Επιτροπή, και είναι χαμηλότερο από του Sars (9,6%), που είχε προκαλέσει τον θάνατο 800 ανθρώπων παγκοσμίως στην περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και περίπου 300 στο Χονγκ Κονγκ.

Οι νεκροί ήταν ηλικίας 36 έως 89 ετών. Τουλάχιστον 5 ήταν νεότεροι των 60 ετών. Το νεότερο ήταν 36 ετών και ήταν από την Γουχάν. Εισήχθη στο νοσοκομείο στις 9 Ιανουαρίου και κατέληξε από καρδιακή ανεπάρκεια δύο εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι. Δεν έχει διευκρινισθεί εάν είχε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Πάνω από το 97% των θυμάτων του νέου ιού προέρχονται από την επαρχία Χουμπέι, όπου μία αγορά πώλησης ζώντων ζώων στην Ουχάν εντοπίσθηκε ως το επίκεντρο της επιδημίας. Το ποσοστό θνησιμότητας εκτός της επαρχίας Χουμπέι ανέρχεται σε μόλις 0,16%, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

Δύο άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό πέθαναν εκτός της Κίνας. Ενας άνδρας 39 ετών, προερχόμενος από την πόλη Γουχάν πέθανε στο Χονγκ Κονγκ και ένα κινέζος τουρίστας από την ίδια πόλη πέθανε στις Φιλιππίνες.

china mask6


Πηγή: ΑP Photo

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε επίσης  892 περιπτώσεις αποθεραπείας στην Κίνα. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου, ο μικρότερος ασθενής είναι ένα βρέφος 1 μηνός, ενώ ο γηραιότερος είναι 90 ετών.

Μεταξύ των ανθρώπων που βγήκαν από το νοσοκομείο περιλαμβάνονται μικρής ηλικίας ασθενείς , ένας άνδρας 35 ετών από την Σεντζέν, μεγαλούπολη της νότιας Κίνας, καθώς και ένα αγόρι 10 ετών από το Ουχάν.

Τηλεοπτικό δίκτυο του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι ένα κορίτσι 9 μηνών, που μολύνθηκε στο Πεκίνο, αναρρώνει.
Πολλοί υπέφεραν από προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Δεν υπέφεραν όλοι από πυρετό

Στην Κίνα, η θερμοκρασία ελέγχεται πλέον στα αεροδρόμια, τους σταθμούς των λεωφορείων και των σιδηροδρόμων, ενώ και πολλές πολυκατοικίες έχουν εφοδιαστεί με θερμόμετρα ώστε να μετρούν τη θερμοκρασία των ενοίκων στις εισόδους.  

Ωστόσο, οι νεκροί της επιδημίας δεν είχαν όλοι πυρετό πριν από τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ενας άνδρας 66 ετών, που ονομαζόταν Λούο, είχε εκδηλώσει έναν «ξηρό βήχα» στις 22 Δεκεμβρίου, πριν αναπτύξει, μία εβδομάδα μετά, αναπνευστικά προβλήματα. Στα μέσα του Ιανουαρίου ετέθη σε αναπνευστική υποστήριξη.

«Μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι το ευρύ φάσμα της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που προκαλεί ο ιός αυτός», εξηγεί ο Τζέρεμι Φάραρ, διευθυντής του βρετανικού ιδρύματος Wellcome Trust.

«Είναι σαφές ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί και μεταδίδουν τον ιό, παρουσιάζοντας παράλληλα πολύ ελαφρά συμπτώματα έως και κανένα σύμπτωμα».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.