ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ: Πόσο “ισχυρή” είναι η συμμαχία Ρωσίας και Κίνας

1 min read

Η σημερινή συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να ήταν κρίσιμη, κυρίως για την “δίχως όρια” φιλία τους, όπως την χαρακτηρίζουν. Οι κοινές βλέψεις των δύο χωρών και τα ζητούμενα των ηγετών τους.

Οι βλέψεις της Ρωσίας και της Κίνας, με τον κοινό τους “δυτικό αντίπαλο” είναι ευρέως γνωστές. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη στάση του Τζινπίνγκ στον πόλεμο της Ουκρανίας, τον οποίο και δεν καταδίκασε ποτέ επίσημα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Ο Σι είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να επιδείξει την ευθύνη μιας μεγάλης χώρας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και να φέρει τη σταθερότητα σε έναν ταραχώδη κόσμο”, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Κίνας φρόντισε να εκφράσει την αμέριστη στήριξή του στα βασικά συμφέροντα της Ρωσίας -στα οποία περιλαμβάνεται η Ουκρανία- καθώς οι δύο χώρες δοκιμάζουν τα όρια της φιλίας τους που διαταράσσονται από τις οπισθοδρομήσεις της Ρωσίας στην εισβολή, αναφέρει η Washington Post.

Το σκηνικό της φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Η αποστασιοποιημένη τυπικότητα της συνάντησής τους απείχε πολύ από τη ζεστασιά της φιλίας «χωρίς όρια», όταν ο Πούτιν παρευρέθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, λίγες εβδομάδες πριν από τον πόλεμο.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας σχετικά με την ουκρανική κρίση, κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας για αυτό το θέμα και κατά τη σημερινή συνάντηση φυσικά θα τα διευκρινίσουμε όλα αυτά λεπτομερώς», είπε ο Πούτιν στην εναρκτήρια ομιλία του.

Η συνάντηση των δύο ηγετών τον Φεβρουάριο για να κηρύξουν την έναρξη της συνεργασίας τους «χωρίς όρια» σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας ευθυγράμμισης δύο από των πιο αυταρχικών κρατών του κόσμου.

Η πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση από την έναρξη του πολέμου έρχεται σε μια εύθραυστη στιγμή και για τους δύο ηγέτες, δοκιμάζοντας ωστόσο πόσο πραγματική είναι αυτή η φιλία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Το Πεκίνο, παράλληλα, βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες σχετικά με την Ταϊβάν και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ.

Τα “κέρδη” των δύο ηγετών από αυτή τη συνάντηση

Για τον Πούτιν, η συνάντηση στέλνει ένα κρίσιμο μήνυμα ότι παραμένει παγκόσμιος παίκτης, με φίλους που μοιράζονται τις αυταρχικές του απόψεις και την αποφασιστικότητά του να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια τάξη στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κυριαρχούν πλέον.

Για τον Σι, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια σηματοδοτεί τη διπλωματική του επανεμφάνιση πριν από το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο, όταν πρόκειται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία.

«Η κινεζική ανάγνωση υποδηλώνει πολλή ουσιαστική συνεργασία, αλλά ο τόνος είναι μάλλον αποστασιοποιημένος και μη συναισθηματικός», είπε ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο Stimson Center. «Η ρωσική ανάγνωση είναι πιο ενθουσιώδης, μόνο που δεν τραγουδάει ένα τραγούδι για τις διμερείς σχέσεις».

Ωστόσο, ο Σι είναι απίθανο να προσφέρει στον Πούτιν πιο συγκεκριμένη υποστήριξη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την ανατροπή της Δύσης που θα επιδεινώσει έναν αυξανόμενο κατάλογο εγχώριων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, της κρίσης ιδιοκτησίας και της δημόσιας δυσαρέσκειας με τις αυστηρές πολιτικές “μηδενικού Covid”.

Οι “λεπτές” ισορροπίες της Κίνας στον πόλεμο

Η Κίνα έχει διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καλώντας για ειρήνη ενώ υποστηρίζει τις ρωσικές καταγγελίες ότι το ΝΑΤΟ έφταιγε λόγω της επέκτασης της συμμαχίας. Το Πεκίνο προσπάθησε να παράσχει ηθική υποστήριξη στον Πούτιν χωρίς να υποστηρίξει άμεσα την εισβολή ή να στείλει οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια που θα επιφέρει δευτερεύουσες κυρώσεις.

Έχοντας δεσμευτεί να διατηρήσει κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα, η Κίνα συνέχισε να εξάγει αγαθά στη Ρωσία καθώς και να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 31% για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Η Κίνα είναι πιθανό να συνεχίσει την προσέγγισή της, την οποία ορισμένοι αναλυτές ονόμασαν “παιχνιδάκι του Πεκίνου”, της διπλωματικής υποστήριξης προς τη Ρωσία σε μια εταιρική σχέση που στοχεύει στην αντιμετώπιση μιας διεθνούς τάξης υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα συμμορφώνεται με τις δυτικές κυρώσεις.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.