ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πούτιν Η Ρωσία δεν τερματίζει τη συμφωνία για τα σιτηρά – Διεθνής τρομοκρατία το σαμποτάζ στους Nord Stream – Kόμβος η Τουρκία

1 min read

«Η Ρωσία δεν τερματίζει τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά την αναστέλλει» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, προσθέτοντας πως το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, είναι προφανές».
Παράλληλα, δήλωσε ότι ένας κόμβος φυσικού αερίου θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Τουρκία πολύ εύκολα και γρήγορα, ενώ προέβλεψε ότι πολλοί στην Ευρώπη θα επιθυμούσαν να υπογράψουν συμβάσεις για προμήθειες από εκεί.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε την Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας που καθορίζεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη «απειλής» μετά την επίθεση του Σαββάτου κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.
«Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει απειλή για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο Putin σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε τον καθορισμένο διάδρομο για την επίθεση.
Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να αιτιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αποχωρήσει από αυτήν.
«Αυτή η επίθεση εξαπολύθηκε από την Ουκρανία κατά των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας (…) Έθεσαν σε κίνδυνο τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία μας», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εξαπέλυσε επίθεση από αέρος και θαλάσσης, με drones, κατά του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη Κριμαία.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε με την υποστήριξη Βρετανών.
Από την πλευρά του το Κίεβο καταγγέλλει πως πρόκειται για «ψευδές πρόσχημα» προκειμένου η Μόσχα να δικαιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία, ενώ το Λονδίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.
Η συμφωνία της 22ας Ιουλίου είχε επιτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Nord Stream

Η εταιρεία Gazprom επιθεώρησε τα σημεία των εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream και έχει ήδη εντοπίσει τις ζημιές.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Putin, «O επικεφαλής της Gazprom Αlexey Miller μου ανέφερε το πρωί ότι επετράπη στην Gazprom να εξετάσει το σημείο της έκρηξης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκαν δύο χωνιά – βάθους τριών και πέντε μέτρων.
«Έχει σκιστεί ένας αγωγός μήκους 40 μέτρων.
Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια, είναι προφανές.
Αυτό το κομμάτι του σωλήνα, που σκίστηκε, λύγισε 90 μοίρες και πετάχτηκε 40 μέτρα στο πλάι.
Ακριβώς προς την κατεύθυνση του Nord Stream 2, το οποίο επίσης υπέστη ζημιά, προφανώς από αυτή την έκρηξη.
Είναι δύσκολο για εμάς να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, γιατί οι αγωγοί είναι στην ειδική οικονομική ζώνη της Δανίας, της Σουηδίας και μετά στη Γερμανία».
Υπενθυμίζεται πως η Nord Stream AG ανέφερε «άνευ προηγουμένου καταστροφή» που σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου «σε τρεις χορδές των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2».
Η πρώτη διαρροή εντοπίστηκε στο Nord Stream 2 κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκαν άλλες δύο στο Nord Stream.
Αργότερα, Σουηδοί σεισμολόγοι διευκρίνισαν ότι είχαν καταγράψει δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά μήκος των διαδρομών των αγωγών φυσικού αερίου.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, χαρακτήρισε αυτά τα περιστατικά ως δολιοφθορά, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε «σκόπιμη παραβίαση της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στις πιο αποφασιστικές απαντήσεις».

Για τον κόμβο αερίου στην Τουρκία

Παράλληλα, ο Putin δήλωσε ότι ένας κόμβος φυσικού αερίου θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Τουρκία πολύ εύκολα και γρήγορα, ενώ προέβλεψε ότι πολλοί στην Ευρώπη θα επιθυμούσαν να υπογράψουν συμβάσεις για προμήθειες από εκεί.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Putin τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.