ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πότε θα πληρωθούν τα «κουρεμένα αναδρομικά» στους συνταξιούχους

1 min read

Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την «πλήρως, εφάπαξ και σε όλους τους συνταξιούχους» πληρωμή των αναδρομικών που τους αναλογούν με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Το βράδυ, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έθεσε και το χρονικό πλαίσιο των πληρωμών.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σταϊκούρας τόνισε για τον χρόνο της πληρωμής των αναδρομικών: «Φέτος, το συντομότερο δυνατόν, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα κάνουμε το καλύτερο για να δώσουμε τα ποσά. Θα επιδιώξουμε να μην είναι στο τέλος του χρόνου, αλλά νωρίτερα».

Ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης και θέλοντας να απαντήσει στα πυρά της αντιπολίτευσης: «Υλοποιούμε τις δικαστικές αποφάσεις και όχι έναντι όσων έχουν προσφύγει, αλλά για περίπου 2,3 εκ. συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα που θα μοιραστούν περίπου 1,4 δις ευρώ (σ.σ. αντί των 3,9 δισ. ευρώ). Υλοποιούμε την δικαστική απόφαση στο ακέραιο».

Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει τα αναδρομικά ΜΟΝΟ από τις παράνομες (σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2015) μειώσεις στις ΚΥΡΙΕΣ συντάξεις με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012 και ΟΧΙ από τις περικοπές στις επικουρικές καθώς και από την κατάργηση των δώρων.

Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των 2.500.000 απομάχων της εργασίας που περίμεναν να λάβουν ένα μέρος από τα «κλεμμένα», τελικά περίπου 1.000.000 θα λάβουν κατά μέσο όρο 900 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα χάσουν τα επιπλέον 1.000 ευρώ (!) κατά μέσο όρο που δικαιούνταν, λόγω της μη επιστροφής των παράνομων μειώσεων στις επικουρικές και των δώρων που καταργήθηκαν. Μάλιστα, με την καταβολή των «κουρεμένων» ποσών (πάνω από 60%) οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν δικαίωμα σε καμία άλλη απαίτηση!

Όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία, αποκάλυψε μία ακόμη χειρότερη πραγματικότητα. Τα χρήματα που τελικά προβλέπεται ότι θα δοθούν στους συνταξιούχους δεν είναι καν 1,4 δις αλλά μόλις 900 εκ.! Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά στις επικουρικές και τα δώρα καταργούνται δια νόμου.

Πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα, για ακραία μεθόδευση εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων, για κατάφορη παραβίαση του κράτους δικαίου. Η προκλητικότητα της κυβέρνησης να εμπαίζει με τέτοιο τρόπο τους συνταξιούχους αλλά και τους θεσμούς, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται ότι:

1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η λεπτομέρειες της καταβολής των ποσών που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος,

3. Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).

4, Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ταμειακά θα έχουμε πρόβλημα»

Αναφορικά με την ύφεση και τις επιπτώσεις της, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως «είναι οι δυσοίωνες προβλέψεις αυτές που κάνουν λόγο για ύφεση 10% λόγω κορονοϊού. Έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους η ΕΕ και η ΕΚΤ. Θα έχουμε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό είναι γεγονός. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ταμειακά θα έχουμε πρόβλημα».

Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει από ευρωπαϊκούς πόρους ούτε ένα ευρώ: «Ξεκινήσαμε στην κρίση κορονοϊού με 37,5 δις ταμειακά διαθέσιμα και σήμερα έχουμε 31,5 δις, άρα δαπανήσαμε από αυτά 6 δις συν τα 6-7 δις που αντλήσαμε από τις αγορές το προηγούμενο διάστημα. Μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει από ευρωπαϊκούς πόρους ούτε ένα ευρώ και δεν μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά για άλλες αποφάσεις, όπως το ταμείο SURE, για το οποίο έχουμε στείλει ότι απαιτείται στην ΕΕ, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί κάτι. Έχουμε αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και δεν έχουμε πειράξει το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων που είχε δημιουργηθεί λόγω της κακής πορείας της οικονομίας».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.