ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

18 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους στρατιωτικούς

1 min read

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών από την Βουλή της προηγούμενη εβδομάδα, η οποία προβλέπει την εφάπαξ καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών στους στρατιωτικούς και τους υπόλοιπους ενστόλους, τα σενάρια για το πότε θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών “δίνουν και παίρνουν” με την αγωνία των δικαιούχων να έχει φτάσει στο κόκκινο.

Στην σχετική τροπολογία του Υπ.Οικ., δεν υπάρχει μια σαφής και ρητά δηλωμένη ημερομηνία, την οποία θα γίνει η καταβολή των ποσών, γεγονός που δίνει πρόσφορο έδαφος στις εικασίες και τα σενάρια.

Από δημόσια χείλη έχουμε ακούσει μονάχα δύο τινά, όσο περιμένουμε την έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες, από την ημερομηνία καταβολής των ποσών μέχρι και το ακριβές ύψος του ποσού των αναδρομικών που δικαιούται ο κάθε στρατιωτικός.

Το πρώτο το ακούσαμε από τα χείλη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα,ο οποίος έκανε λόγο πως η επιστροφή των αναδρομικών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Το δεύτερο που έχουμε ακούσει είναι η αποστροφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου από τη Βουλή την ημέρα της συζήτησης της επίμαχης τροπολογίας. Κατά την ομιλία του ο ΥΕΘΑ είχε αναφέρει ότι οι στρατιωτικοί “θα δουν τα λεφτά στην τσέπη τους εντός 15-20 ημερών”

Βέβαια, πλέον το ζήτημα της ημερομηνίας καταβολής των ποσών δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αλλά ταχύτητας από πλευράς γραφειοκρατίας.

Όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά και πότε θα είναι προετοιμασμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να διαχειριστούν την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους.

Αυτό λοιπόν καθυστερεί την έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και στη συνέχεια της σχετικής εφαρμοστικής εγκυκλιου, οι οποίες θα ορίζουν σαφώς την ημερομηνία καταβολής.

Σύμφωνα, λοιπόν με τα παραπάνω δημιουργούνται τρία επικρατέστερα σενάρια για την επιστροφή των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους.

Όπως έχει ήδη γράψει το OnAlert.gr, το πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει τα αναδρομικά να καταβάλλονται ακόμα και εντός του Νοεμβρίου την τελευταία εβδομάδα του μήνα, επιβεβαιώνοντας έτσι και την αποστροφή του ΥΕΘΑ για τις 15-20 ημέρες. Αν έχουμε κάποια καθυστέρηση στις απαιτούμενες ενέργειες πριν την καταβολή, τότε ενδέχεται η καταβολή να γίνει τελικά το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη. Στην χειρότερη περίπτωση τα ποσά σίγουρα θα έχουν πιστωθεί στους δικαιούχους στο τέλος του επόμενου μήνα, αν και το σενάριο αυτό είναι σχετικά απίθανο αν λάβουμε υπόψιν μας ότι οι σχετικές υπηρεσίες δουλεύουν πυρετωδώς τους τελευταίους μήνες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις (φόρους, συμψηφισμούς από οφειλές κ.ά.) διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του.

Το νομοσχέδιο με το οποίο επιστρέφονται τα αναδρομικά ορίζει ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media